hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömegek térnek meg most Ukrajnában
Beszélgetés egy menekült keresztény házaspárral
Tömegek térnek meg most Ukrajnában

Forrás: Nyikolaj Szavcsenko

2022. 03. 09.
„Ez a politikusok háborúja, nem az embereké” – emelte ki lapunknak a 36 éves Nyikolaj Szavcsenko, aki családjával együtt 1200 km-t tett meg Magyarországig azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Kérdésünkre elmondta: nem jutott eszükbe Oroszország felé venni az irányt, Ukrajnában mindenki nyugat felé menekül.

 Az ukrán menekült családdal ideiglenes szálláshelyükön, az egri Hit Gyülekezete által fenntartott apartmanban beszélgettünk. Közben a 3, 7 és 12 éves forma gyermekek békésen néztek egy orosz nyelvű gyerektévé-csatornát. A generációs helyzetkép kissé szürreálisan hatott: miközben a háttérben a rajzfilmek kacarászós, affektálós hangzavara ment, addig mi az asztalnál a háború borzalmain elmélkedtünk.

 Isten hozott titeket Egerben! Mióta vagytok Magyarországon?

– Nyikolaj (N): Egy hete érkeztünk ide, Észak-Ukrajnából, Csernyigovból jöttünk, ami közel van az orosz–belorusz határhoz, ahonnan az orosz haderők betörtek Ukrajnába. Ebben a régióban 4-5 olyan megye van, melyet különösen megviseltek a támadások. Az itteni városokat az ukrán köznyelv „hős városoknak” hívja, mert a katonaság és a lakosság aktívan részt vesz ezeknek a védelmében. Közéjük tartozik Csernyigov is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!