hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Náci paramilitáris szervezeteket is felhasznál a CIA az oroszok ellen
Kémjátszma a szomszédban
Náci paramilitáris szervezeteket is felhasznál a CIA az oroszok ellen

Fotó: AP / Efrem Lukatsky

2022. 01. 20.
A Központi Hírszerző Ügynökség 2015 óta képzi az ukrán katonákat az oroszokkal szembeni ellenállásra. Az amerikai támogatásból, úgy tűnik, neonáci osztagok is részesülnek.

A CIA még tavaly októberben fedezte föl a Nyugat számára oly nyugtalanító orosz csapatmozgásokat az ukrán határon. William J. Burns CIA-igazgató novemberben Moszkvába látogatott, hogy meggyőzze az orosz felet, milyen súlyos gazdasági hátránnyal járna rájuk nézve Ukrajna megszállása a nyugati szankciók miatt. Úgy tűnik, a Kreml nem vette az adást: a százezres haderő nem mozdult a határvidékről. Putyin, úgy tűnik, bizalmát a Kínával kötött gazdasági szövetségébe veti.

A Washington Post egyik munkatársa szerint Putyin olyanképp beszél Moszkva és Kijev kapcsolatáról, mint Kína Tajvanról. Amerika pedig természetesen úgy csinál, mintha mélységesen átélné Kijev és Tajpej megpróbáltatásait, de ne legyenek kétségeink: ezek csak ürügyek Washington két nemezise, Moszkva és Peking ellen.

Illúziók háborúja?

A paranoiajáték elkezdődött: An­thony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette a NATO-szövetségeseket, hogy Putyin hamisan egy ukrán agresszióra hivatkozva indíthat támadást (ahogy 2014-ben is tette), míg a Kremlből ennek ellentétét sugallják: az őket érő nyugati offenzíva teszi szükségessé a beavatkozást. Moszkva elkezdte csöndben, fokozatosan evakuálni állampolgárait a kijevi nagykövetségről. Nyilván az orosz államfő sem megy a szomszédba egy kis ravaszságért – a szomszédba másért megy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!