hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Ki fenyeget kit?
Kedves Olvasó!

2022. 01. 21.
A nyugati lapok rettegve vázolják föl, miként szállhatja meg Oroszország bármelyik pillanatban Ukrajnát. Egyesek szerint Putyin Ukrajna déli részéről, az Azovi- vagy a Fekete-tenger felől támad majd, mások szerint a háború sújtotta keleti régiókba hatol be, és csak az a kérdés, hogy átkel-e a Dnyeper folyón Kijev irányába.

A főváros bevétele még könnyebb lenne, ha a folyót kikerülve északról, a belarusz határról hatolnának Ukrajnába.

A paranoia közepette a Kreml viszont váltig állítja, hogy esze ágában sincs elfoglalni Ukrajnát. A kormányzat magas rangú képviselői fejezik ki abbéli aggályaikat, hogy a nyugati erők még vegyi támadással való provokációtól sem riadnak vissza.

Fotó: AP / Andriy Dubchak
(Fotó: AP / Andriy Dubchak)

A felek tehát kölcsönösen egymást vádolják agresszióval. Mik azonban a tények?

Tagadhatatlan, hogy Putyin politikája vajmi kevéssé törődik Ukrajna területi sérthetetlenségével, de az is tagadhatatlan, hogy Oroszország még alapvetően saját határain belül mozog. Ezzel ellentétben a NATO polipszerűen terjeszkedik a térségben, és Ukrajna tökéletes ütközőzóna a nyugati erők számára, akik szintén ritkán törődtek a néhai vasfüggöny keleti felére eső országokkal.

Az is nyilvánvaló, hogy északkeleti szomszédunk a CIA játszótere lett, és ahogy az lenni szokott, a hírszerzési versenyben Moszkva sem akar lemaradni. A közép- kelet-európai régió országainak tehát azt kell eldönteniük, meddig kívánnak grundként verekedőhelyszínt biztosítani a nagyoknak. Lengyelország, Magyarország, de Ukrajna is megtanulhatta, hogy semmi jó nem származik abból, amikor a nagyhatalmak közé szorulunk. Ezért sem mindegy, hogy a következő években milyen irányt vesznek az országaink. A nemzeti túlélés a tét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!