Hetek Univerzum
Nyugati provokáció: kárpátaljai magyarok az ukrán-orosz feszültségről
Nem érzik magukénak a konfliktust

Hadgyakorlat egy kijevi parkban. A magyarok nem érzik magukénak a konfliktust.(Fotó: AP / Efrem Lukatsky)

Nyugati provokáció: kárpátaljai magyarok az ukrán-orosz feszültségről
Nem érzik magukénak a konfliktust
2022. 01. 27.
Az Ukrajnában élő magyarok sora eddig is igen sanyarú volt: az alacsony fizetések és magas árak, a kisebbségi nyelvű oktatás és az érdekképviselet ellehetetlenítése, továbbá a magyarellenes megmozdulások eddig is majdhogynem élhetetlenné tették számukra Kárpátalját. Háború esetén ez mind csak rosszabb lenne. Helyieket kérdeztünk, miként élik meg a mostani feszült helyzetet. (2022.01.28.)

A lapunk által megkérdezett személyekben a kárpátaljai identitáson kívül egy közös van: mindnyájan nevük elhallgatását kérték, mert az „ország érdeke” (értsd: az ukrán kormány) ellen beszélni egyet jelent a hazaárulással, amiért akár 15 év börtön és vagyon­elkobzás járhat. Egybehangzónak tűnik a magyar beszámolókból, hogy eddig nem sokat érzékeltek abból a konfliktusból, ami a fejük fölött hatalmi szinten és a sajtó alapján már javában dúl. Ugyanakkor napról napra érezhetően nő a feszültség.

Egy Budapesten tanuló lány, akinek a családja Kárpátalján él, kifejtette, hogy érdemes tudatosítani a magyar olvasókban: tulajdonképpen 2014 óta háború van: minden egyes nap halnak meg emberek a Donyec-medencében. Éppen ezért a konfliktus állandó beszédtéma, a felbolydulás nem most kezdődött. A lakosságot viszont leginkább az foglalkoztatja, hogy miből élnek meg.

Egy ott élő férfi szerint (akinek még a közösségben betöltött szerepét is szigorúan titkosan kell kezelnem az ő biztonsága érdekében) a nyugati szalagcímek sokkal bombasztikusabbak, mint ahogy ők azt megélik. A feszültség egyelőre a magyar közösséget inkább csak közvetetten érinti.

Nagyon sokan tartanak attól, hogy ha kitör a háború, megérkeznek a behívók is.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!