hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Közép- és Kelet-Európa megtörésén dolgozik Amerika
Kedves Olvasó!

2022. 01. 27.
Bár Amerikának ránézésre semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, és főleg nyeresége nem származik abból, hogy megszegi az oroszokkal eddig fenntartott kényes status quót; kell, hogy legyen ráció amögött, hogy a Nyugat miért provokálja az orosz felet a NATO ukrajnai tevékenységével.

Hiszen a nemzetközi kapcsolatokban abból szokás kiindulni, hogy a felek racionálisan viselkednek. Akkor mégis mit művelnek nyugaton? Miért kellett például elhallgattatni Kay-Achim Schönbach német parancsnokot, aki nonszensznek nevezte, hogy Oroszország további területeket akarna elfoglalni?

A világháborúk alatt és után a nyugati szövetség már feláldozta egyszer ezt a térséget, miért ne tenné meg még egyszer?

Hiszen gondoljunk csak bele: kikre nézve jelentene egy ukrán invázió igazán nagy fenyegetést orosz részről? Hát a közvetlen szomszédságra, azaz ránk. Na már most, ha az orosz medve felbőszítése sikeres, és megjelenik a „keleti fenyegetés” a lengyel–szlovák–magyar határvidéken, hát mi „alternatívája” maradhat a sokat szenvedett (és ami most Washington szemében a legbosszantóbb) konzervatív kormányzás alatt álló országok számára, mint a nyugati integráció?

Fotó: AP/Efrem Lukatsky
Fotó: AP/Efrem Lukatsky

Ha „demokratikus úton” (értsd: a választásokba történő nemzetközi beavatkozások által) nem tudják elérni, hogy a közép-európai akarat megtörjön, akkor még (a Nyugat szemében geopolitikai értelemben vett) „ördögöt” is készek segítségül hívni a céljaik elérésére. Hivatkozhatnak az oroszok Kínához való közeledésére vagy egyéb NATO-érdekekre, körvonalazódni látszik, hogy Amerika ostromot indított régiónk ellen. Igazából a cél sem rejtett: a V4-ek szétverése és a teljes bekebelezés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!