hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó tanúk
Csillagsorsok: kötetnyi holokauszt-visszaemlékezés
Az utolsó tanúk

Szarka Lajos

2020. 04. 09.
Mivel lassan eltûnik a holokauszttúlélõk nemzedéke, nemcsak a környezetük érzi úgy, hogy össze kell gyûjteni a történeteiket, hanem az érintettekben is erõsebb a késztetés ezek megosztására – mondja dr. Szarka Lajos történész, akinek Csillagsorsok címmel jelent meg túlélõk visszaemlékezéseit tartalmazó kötete.

Azok a holokauszttúlélők, akik még köztünk élnek, jobbára gyerekek voltak 1944–45-ben – mennyire emlékezhetnek a velük történtekre? 

– A túlélők valóban nem sokan vannak már – a könyvem szereplői sincsenek már mind velünk. Azok, akik a vészkorszakban tinédzserek voltak, ma már a 90-es éveikben járnak, és van olyan szereplő is, aki akkor mindössze féléves volt. De bárhogy is nézzük, az első generáció tagjai a leghitelesebb tanúk. A memóriájuk meglepően jó, aminek több oka lehet: egyrészt idősebb korban a hosszú távú memória kiélesedik, másrészt a traumatikus emlékek életre szólóan beléjük égtek.

(fotó: Hit Rádió)

Ezekben a családokban mennyit beszéltek a múltról?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!