hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forr a világ
Történelmi példázat március 15-ére
Forr a világ

Fotó: Wikimedia Commons

2020. 04. 07.
Majd kétszázötven évvel ezelőtt megalakult az első magyar tudományos társaság, a Hazafiúi Magyar Társaság Pesten, báró Beleznay Miklós házában. A hazafiak a korszellemnek megfelelően, leginkább német mintára, elkezdtek foglalkozni a művelődés, az irodalom, a nyelv és a tudományok kérdéseivel. Az irodalommal foglalkozás még nem az egyéniség kiteljesítésének az eszköze volt ekkor, hanem a nemzeti felemelkedés kulcsa. Annak a nemzetének, amelynek tetszhalotti állapotából való ébresztését talán ekkor kezdték meg a kör tagjai: Bessenyei György, Ányos Pál és a többiek. Ez a társaság volt az első, de aztán sorra jött a többi, amelyek szintén foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel.
Fotó: Wikimedia Commons
Széchenyi István felnőtt fejjel tanult meg magyarul, és rendelte életét egy magánál fontosabb célra. (fotó: Wikimedia Commons)

Hessen-homburgi mintára alakult a társaság, nem véletlenül: Németország ekkor még nem létezett, dinasztikus vezetésű kisebb hercegségeket, választófejedelemségeket, királyságokat fogott egységbe a nagy szent római birodalom, a Német-római Császárság, Habsburg uralkodóval. Akárcsak Magyarország, amely szintén Habsburg vezetés alatt állott. Egyre nagyobb volt azonban az igény saját módon érezni, saját módon gondolkozni, felfedezni azt, hogy mi az a történelem, ami minket azzá tett, akik vagyunk; kik is vagyunk valójában, és ennek tudatában milyen új utakat tudunk választani.

Fotó: Wikimedia Commons
Jószef Preiszler: A Pilvax kávéház az 1840-es években. (fotó: Wikimedia Commons)

Ahogy azt körülbelül 40 évvel később Kölcsey írja a Zrínyi dalában: „A jelenben múlt s jövő virúlt”. A „hogyan tovább”-ra több válasz kínálkozott. Ekkor már felbukkannak azok a kérdések, amelyek még ma is meghatározzák a közéletet: nyugati minták átvétele, vagy szerves magyar fejlődés? A haladás feltétlen Nyugatról jön, vagy megvan a még szunnyadó nemzetben a fejlődéshez szükséges kapacitás?

Egy kérdés volt csak, ami feloldotta az ellentétet, és közös üggyé tudott válni, még ha különböző felfogásokban is: a nyelv és a nemzeti kultúra kérdése. Kisfaludy Sándornak egyik erdélyi útja során volt egy megrendítő tapasztalata, hogy sok helyen nem talált magyarokat, nem hallott magyar szót, így számára is vállalt fő ügye a magyar nyelv kérdése lett. Így vált lassan általánossá a különféle társaságokban a nyelv, a kultúra ügye a nemzet felébresztésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!