hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szlovák hógolyó
Meglepetéspárt alakíthat kormányt Pozsonyban
A szlovák hógolyó

Fotó: AP / Petr David Josek

2020. 04. 09.
A napokban megalakulhat az új szlovák kormány, miután az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt óriási meglepetésre megnyerte a választásokat. Az új kabinetben szerephez juthatnak evangéliumi keresztények is – miközben a melegjogokat szorgalmazó liberálisok nem jutottak be az országgyűlésbe.

Decemberben még 7 százalék alatt állt az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL’aNO) elnevezésű párt, március 1-én viszont a szavazatok 25 százalékának begyűjtésével megnyerték a parlamenti választásokat. Ehhez nemcsak a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette Smer-SD-t kellett legyőzniük, hanem a teljes szlovák ellenzéket – lényegében a két oldal harcából kimaradva nevető harmadikként futottak be az első helyre.

„Hógolyóeffektus” – sokan ezzel a jelzővel illusztrálják azt, ami a szlovák választási kampányban az OL’aNO-val történt. A jobbközép párt, amely korábban az országos listáján is nehezen tudta feltölteni a helyeket, a finisben hétről hétre növelte támogatottságát: a választás előtt már 19 százalékot értek el, és a nagy növekedés láttán még többen álltak melléjük az utolsó pillanatban. Mindebben döntő szerepe volt a pártot vezető Igor Matovicnak, illetve az egyszerű, ám annál hatékonyabb eszközeinek. A fordulatot két kampányvideó hozta meg, amelyekben nem a látványelemek vagy az ígéretek domináltak. Először a volt Smer-es pénzügyminiszter villáját kutatták fel a francia Riviérán, majd kitűztek rá egy cédulát, miszerint az épület a szlovák állam tulajdona – azzal vádolva a politikust, hogy az ellopott uniós támogatásokból tudott a francia tengerpart leg­elitebb szakaszán villát építeni. Ezt követően a szlovák egészségügyi privatizációban érintett offshore cégek ciprusi székhelyére látogattak el, ahol a pártvezető arról beszélt, hogy mennyi pénz hiányzik az egészségügyből.   

A „hordószónokként” emlegetett Igor Matovictól korábban sem voltak idegenek a nem túl bonyolult, de annál kifejezőbb politikai akciók. Nyilvánosságra hozta például, amikor megpróbálták megvesztegetni, vagy hazugságvizsgálatra küldte a kollégáit, és bárkivel képes volt összeveszni, ha ezzel át tudta adni politikai üzenetét – például úgy, hogy a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőivel dulakodott a parlementben. A politikus – aki maga is meglepődött választási győzelmükön – tíz éve van a szlovák politikában. Előtte vállalkozóként hetilapot adott ki, amely másfél millió háztartásba jutott el ingyenesen. 2010-ben a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt színeiben indult a választásokon az Egyszerű Emberek civil szervezet tagjaként: a pártlista utolsó helyeiről, meg­lepetésre, három társával együtt jutott be a parlamentbe. 2012-ben aztán már önállóan indultak, és több mint 8 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végeztek, mint ahogy 2016-ban is, amikor 11 százalékot értek el.       

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!