hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jehezkeli: Európának fel kell ébrednie
Interjú a muszlim közösségekbe beépült oknyomozó újságíróval

2015. 02. 26.
„Európa robban” címmel tartott előadást Budapesten Zvi Jehezkeli izraeli újságíró, aki arabtudását és közel-keleti megjelenését kihasználva bejutott a legzártabb európai muszlim közösségekbe is. Dokumentumfilmet készített róluk, amelyben dzsihádisták és ismert radikális iszlamista hitszónokok, köztük Anjem Choudary sejk, nyíltan hangoztatják ideológiájukat és célkitűzésüket: hogy az iszlám uralma az egész világon megvalósuljon. Jehezkeli szerint Európának fel kell ébrednie, mert puskaporos hordón ül, amely előbb vagy utóbb robbanni fog.

Miért tartotta fontosnak, hogy belülről is megismerje az európai muszlim közösségeket? Mi volt a célja ezzel?

– Sokat tudósítottam az izraeli–palesztin konfliktusról. Riportokat forgattam az összes frakcióról, a Hamaszról, az Iszlám Dzsihádról. Interjúkat készítettem Jasszer Arafattal és más fegyveresekkel. Rájöttem, hogy az érdeklődésem és az arabtudásom ajtót nyit számomra, amellyel egy teljesen más kép tárul fel előttem. Álmom volt, hogy Európában is megcsináljam ezt. Úgy látom, hogy létezik a klasszikus Európa, mint a Champs-Élysées, a Big Ben és ezek a közismert helyek, és vannak a külvárosok, a gettók. Az itt élők arabul beszélnek, és senki nem mer közéjük menni. Úgy gondoltam, hogy rendelkezem a megfelelő képességgel, hogy dokumentumfilmet készítsek ezekről a közösségekről. És emellett talán híd tudok lenni az európaiak és őközöttük.

Ön szerint kisebbségben vagy többségben vannak azok a muszlimok, akik nem akarnak integrálódni az európai társadalmakba?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!