hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

„Isten ostora”

A 17–18. századi történelmet is drasztikusan befolyásol­ták járványok. A pestis újabb hullámai Európa politikai helyzetét forgatta föl és városokat pusztított el; a sárgaláz pedig Napóleon „amerikai álmait” oszlatta szerteszét.

A kiszolgáltatottság gazdaságpolitikája

Egyre súlyosabbak a koronavírus­világjárvány következményei a nemzetgazdaságokra. Az Európai Központi Bank (ECB) „segítségnyújtása” viszont akár azt is kiválthatja, hogy a gyengébb eurózóna-tagállamok végérvényesen az „erősek” markába kerülnek, ahol akár az ECB keményvonalas tagjai diktálhatják a többiek költségvetési politikáját.

Egy nemzet feltámasztása

Az első világháborúban győztes Szövetséges Főhatalmak Tanácsa az itáliai San Remóban, 1920 áprilisában megrendezett tanácskozásán állapodott meg a Török Birodalom uralma alól felszabadított közel-keleti térség helyzetének rendezéséről. Határozatot hoztak a zsidó nemzeti otthon „Palesztinában” való helyreállításáról, ami példátlan felélesztése egy közel kétezer éve elveszett államiságnak.

Belföld

Politikai karantén

Nyílt levelek, parázs interjúk és harsány nyilatkozatok születnek nap mint nap a koronavírus-törvény miatt. A megfogalmazott aggályok és kritikák egy része a torzítást és a hangulatkeltést sem nélkülözi.

Igen a biológiai nemre

Bevezetné a kormány a születési nem fogalmát az anyakönyvezésben, amely a későbbiekben sem változtatható meg. Ezzel ugyan megmaradna a magukat transzneműnek érző személyek lehetősége a nem-, illetve névváltoztatásra, ugyanakkor a biológiai tényeknek megfelelően személyi irataikban rögzítve maradna az eredeti nemük.

Hit és értékek

Új ateisták az „Isten-vírus” ellen

Miközben a járvány idején sokan elkezdik Istent keresni, másokból a csapás épp ellenkező hatást vált ki: azt állítják, hogy a menny „emberiségellenes bűnöket követ el”. A 21. század egyik széles körben terjedő nyugati irányzata, az Új Ateizmus keresztényellenes propagandára és toborzásra is használja a koronavírus miatti globális zavart.

HÁTTÉR

Panelek helyett szakmaiságot kínálunk

A jelzõk és a leegyszerûsítések helyett a tények és az árnyalt gondolkozás irányába kell elmozdítani a média­fogyasztókat – véli Veiszer Alinda. A népszerû mûsorvezetõ az ATV Reggeli Start címû mûsorához igazolt.

Betiltott vigasztalás

Miközben az USA-ban teljesen általános, hogy hívők az egészségügyi dolgozóktól a politikusokig mindenhol munkahelyi imaalkalmakat tartanak a járvány miatt, az angolszász világ másik felén, Nagy-Britanniában ugyanezért elbocsáthatják a hitvalló keresztényeket.

Totális kontroll a járvány ellen

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben a modern technológia vívmányai új fegyvereket adhatnak a kezünkbe. A kérdés az, hogy milyen hatással lesz ez a vírus megfékezésére és a személyiségi jogaink védelmére.

A vírusirtó

Bár Bill Gates neve az általa alapított Microsofttal forrt össze, a milliárdos az utóbbi két évtizedben egyre inkább a Bill & Melinda Gates Foundation munkáját igazgatja. Többek között halálos betegségek eltüntetésén dolgoznak – befolyásolva nemzeti vagy akár nemzetközi intézmények működését is.

KÁVÉSZÜNET

Éreztük, ez nem egy szokványos esküvő

Kisebb-nagyobb volumenű életeseményeket jelentősen befolyásol a mostani járvány. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a házasulandókkal, hogy zajlik ilyenkor egy esküvő? Noha a körülmények nem a legideálisabbak, a párok és a résztvevők egytől eddig azt nyilatkozták, különleges élmény­ben volt részük.

Környezetvédelem vagy dollármilliárdok?

Szeretjük a Dávid és Góliát típusú történeteket. Passzol énünk jobbik feléhez és erősíti immunrendszerünk fontos motorját: a reményt. A közelmúlt egyik környezetszennyezési drámáját aprólékos hűséggel feltáró filmben egy ügyvéd küzd az igazság érvényesüléséért – egymaga egy amerikai gigacéggel szemben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!