hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Totális kontroll a járvány ellen
Kell-e félnünk a digitális víruskövetéstől?
Totális kontroll a járvány ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben a modern technológia vívmányai új fegyvereket adhatnak a kezünkbe. A kérdés az, hogy milyen hatással lesz ez a vírus megfékezésére és a személyiségi jogaink védelmére.

Figyelnünk kell arra, hogy a jelenlegi koronavírus-járványra adott reakciók a veszélyhez képest arányosak legyenek – figyelmeztet Edward Snowden. Az egykori CIA-alkalmazott, aki az amerikai hírszerzés megfigyelési módszereiről szivárogtatott titkos információkat, nem véletlenül szólít fel a körültekintésre: elég csak a 9/11-es terrortámadásokra gondolni, amelyek nyomán sebtében hozott törvények és elvileg csak ideiglenes különleges jogkörök szolgáltak a terrorizmus elleni harc jogi alapjául – még a szabadságjogok korlátozása árán is. 2001 után az egész (nyugati) világ beleállt a trendbe: a minél erőteljesebb digitális kontroll a kormányok számára fontosabbá vált, mint a szabadságért aggódó szakértők és civil aktivisták – például Snowden – intelmei.

Valami hasonló szemtanúi lehetünk a koronavírus-világjárvány kapcsán is, amikor a technológia szintén fontos szerepet tölt be a feltérképezésben és a prevencióban – felvetve számos kérdést a polgárok privát szférájának védelmét illetően. Kína bevetette totalitariánus megfigyelőgépezetét, a szomszédos Dél-Korea és a high-tech Szingapúr pedig a biztonsági rendszereket és az állampolgárok telefonjait használva ment elé a vírus berobbanásának.

A világjárvány egy újabb mérföldkőként szolgálhat a tömeges megfigyelés teljes kiépülése felé vezető úton.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!