hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nemzet feltámasztása
Száz éve született nemzetközi döntés a zsidó nemzeti otthon helyreállításáról
Egy nemzet feltámasztása

Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Az első világháborúban győztes Szövetséges Főhatalmak Tanácsa az itáliai San Remóban, 1920 áprilisában megrendezett tanácskozásán állapodott meg a Török Birodalom uralma alól felszabadított közel-keleti térség helyzetének rendezéséről. Határozatot hoztak a zsidó nemzeti otthon „Palesztinában” való helyreállításáról, ami példátlan felélesztése egy közel kétezer éve elveszett államiságnak.

Az 1920. április 25-én született megállapodásban arról rendelkeztek, hogy „Palesztina” és Mezopotámia brit, a későbbi Szíria és Libanon területe pedig francia mandátumi igazgatás alá kerüljön abból a célból, hogy a megbízott hatalmak közreműködésével ezeken a területeken belátható időn belül megteremtődjenek az önállósodás politikai, közigazgatási és gazdasági feltételei. „Palesztina” specialitását az képezte, hogy ott kifejezetten a „zsidó nemzeti otthon” helyreállítását jelölték meg célként. Az arab önállóságot a térség többi területén tervezték megalapozni. Ismeretes, hogy Izrael ősi földjét a II. században, a Bar Kohba-szabadságharc vérbefojtását követően a rómaiak nevezték át bosszúból „Palesztinának,” ami máig hatóan elhomályosítja a zsidóság idevágó történelmi jogát.

 

Forrás: Wikipédia
Angol, francia, japán és olasz vezetők a San Remó-i konferencián. A világtörténelem leghosszabb gyarmati időszakát zárták le. (forrás: Wikipédia)

A San Remó-i értekezleten Nagy-Britanniát Lloyd George miniszterelnök, Franciaországot Alexandre Millerand miniszterelnök, Olaszországot Francesco Nitti miniszterelnök, Japánt Macui Keisiró nagykövet, a megfigyelőként részt vevő Amerikai Egyesült Államokat pedig Robert Johnson nagykövet vezette delegációk képviselték. A tanácskozás súlyát jelzi az is, hogy ebben az időben a brit, francia, olasz és japán négyes alkotta a mai ENSZ elődjeként az első világháború után alapított nemzetközi világszervezet, a Nemzetek Szövetsége (Népszövetség) Tanácsának, azaz vezető testületének állandó tagságát is. Ez pedig előrevetítette az itt született döntések általános érvényre emelését.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!