hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kiszolgáltatottság gazdaságpolitikája
Az EU válságkezelésének a központi hatalom lesz a győztese
A kiszolgáltatottság gazdaságpolitikája

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Egyre súlyosabbak a koronavírus­világjárvány következményei a nemzetgazdaságokra. Az Európai Központi Bank (ECB) „segítségnyújtása” viszont akár azt is kiválthatja, hogy a gyengébb eurózóna-tagállamok végérvényesen az „erősek” markába kerülnek, ahol akár az ECB keményvonalas tagjai diktálhatják a többiek költségvetési politikáját.

Az uniós tagállamok képviselői csütörtöktől újra összeülnek, hogy megtárgyalják, milyen módon finanszírozzák majd a koronavírus utáni új időszak gazdaságélénkítő programjait, illetve azt is el fogják dönteni, hogy melyik tagállam milyen mértékben részesedhet a forrásokból. A régi vita ezzel teljesen biztosan újra az asztalra kerül majd, ahol a „spórolós négyek”, azaz Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország amellett fognak kardoskodni, hogy a tagállamok kevesebb uniós támogatásban részesüljenek, a nettó haszonélvezők, azaz Olaszország, Spanyolország, Görögország, illetve a Visegrádi

Négyek tagjai pedig több forrást követelnek majd.

Segélyt, nem hitelt!

A spanyolok, akiket még mindig igen erősen sújt a koronavírus miatti gazdasági válság, azt terjesztik majd elő, hogy az uniós költségvetésbe bekerüljön egy 1,5 billió eurós helyreállítási alap, amely elsősorban vissza nem térítendő támogatásokat, és nem kölcsönöket adna azoknak az országoknak, amelyeket súlyosan megtépázott a koronavírus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!