hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új ateisták az „Isten-vírus” ellen
Radikális szerzők a Bibliát is karanténba zárnák
Új ateisták az „Isten-vírus” ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Miközben a járvány idején sokan elkezdik Istent keresni, másokból a csapás épp ellenkező hatást vált ki: azt állítják, hogy a menny „emberiségellenes bűnöket követ el”. A 21. század egyik széles körben terjedő nyugati irányzata, az Új Ateizmus keresztényellenes propagandára és toborzásra is használja a koronavírus miatti globális zavart.

Egy neves ateista professzor meglepő bejelentést tett, miszerint hajlandó felülvizsgálni nézeteit, és kész hinni Istenben. Akik csak eddig olvasták el a Texasi Egyetem fizika- és asztronómiaprofesszorának, Richard Wigmansnak a nyilatkozatát, úgy gondolhatták, hogy a tudós egyike azoknak, akik a világméretű járvány miatt nyitottabbá váltak a spirituális világértelmezés iránt. Wigmans azonban egyáltalán nem így gondolta, ugyanis hozzátette: „Abban az esetben, ha a koronavírus végez Donald Trumppal”.

Az ateista professzor megjegyzése nemcsak politikai álláspontját tükrözi, hanem Isten felé tanúsított megvetését is. Abból ugyanis az tűnik ki, hogy míg kizárja egy teremtő és az embe­rek érdekében szövetséget kínáló Isten létezését, egy bosszúálló, és az embereket célirányos csapásokkal sújtó „legfelsőbb lény” már belefér a világképébe.

Egy népszerű amerikai demokrata párti politikus, Andrew Cuomo New York-i kormányzó nem Isten létezését, hanem segítő szándékát és képességét vonta kétségbe. Amikor a járványtól legsúlyosabban érintett államban csökkenni kezdett az új megbetegedések száma, az általa hozott intézkedéseknek tulajdonította a fordulatot. Ez még egy politikustól nem is lenne meglepő – Cuomót ráadásul úgy emlegetik, mint aki akár Joe Biden he­lyére is léphet az elnökválasztás során, ha a 77 éves delaware-i szenátor esetleg visszalépésre kényszerülne – ám a kormányzó tovább folytatta: „Mi lenyomtuk a számokat. Nem Isten érte ezt el. Nem a hit érte el ez.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!