hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai karantén
Megint össztűz alá került a magyar kormány
Politikai karantén

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Nyílt levelek, parázs interjúk és harsány nyilatkozatok születnek nap mint nap a koronavírus-törvény miatt. A megfogalmazott aggályok és kritikák egy része a torzítást és a hangulatkeltést sem nélkülözi.

A március végén elfogadott felhatalmazási törvényként emlegetett jogszabály tulajdonképpen különleges jogrendet léptetett érvénybe, melyben a veszélyhelyzet fennállásáig a kormány saját hatáskörben hozhat döntéseket. Az ellenzék a Mi Hazánk kivételével egyként állt ki a döntés ellen, legfőbb kritikaként annak időbeli korlátjának hiányát megfogalmazva.

A törvény kétségkívül nem elegáns, ám a válsághelyzetben szükségszerűen pragmatikus. A legfőbb kérdés, hogy a kormány visszaél-e a ráruházott hatalommal, visszaadja-e a jogköröket a helyzet javulásával. Amennyiben ez mégsem történne meg, az alaptörvényben rögzített irányelvek mentén legkésőbb a következő, 2022-es választás során az állampolgárok minden gond nélkül a szavazófülkében számon kérhetik azt.

„Európai kekeckedők”

A rendkívüli veszélyhelyzettel kapcsolatos törvény komoly indulatokat váltott ki a külföldi szereplőkből is. Már a javaslat elfogadása előtt megjelentek a kritikus hangok. Megszólalt az ügyben Othmar Karas, az Európai Parlament (EP) egyik néppárti alelnöke is. A Twitteren azt írta, hogy Orbán Viktor arra akarja használni a válságot, hogy ártson a liberális demokráciának, és leépítse a jogállamot. Cinikusnak és gátlástalannak minősítette, hogy valaki egy ilyen súlyos európai válsággal visszaéljen, és a saját politikai céljára használja.  A liberális ALDE pártcsalád egy petíciót indított, „Hogyan engedhetjük meg, hogy Orbán Viktor megússza ezt” címmel. Szerintük a törvénytervezet hatalmat adna a magyar miniszterelnöknek arra, hogy további intézkedésig bármilyen általa választott ügyben kikényszeríthesse az akaratát, anélkül, hogy bárki vitába szállna vele.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!