hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai karantén
Megint össztűz alá került a magyar kormány
Politikai karantén

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Nyílt levelek, parázs interjúk és harsány nyilatkozatok születnek nap mint nap a koronavírus-törvény miatt. A megfogalmazott aggályok és kritikák egy része a torzítást és a hangulatkeltést sem nélkülözi.

A március végén elfogadott felhatalmazási törvényként emlegetett jogszabály tulajdonképpen különleges jogrendet léptetett érvénybe, melyben a veszélyhelyzet fennállásáig a kormány saját hatáskörben hozhat döntéseket. Az ellenzék a Mi Hazánk kivételével egyként állt ki a döntés ellen, legfőbb kritikaként annak időbeli korlátjának hiányát megfogalmazva.

A törvény kétségkívül nem elegáns, ám a válsághelyzetben szükségszerűen pragmatikus. A legfőbb kérdés, hogy a kormány visszaél-e a ráruházott hatalommal, visszaadja-e a jogköröket a helyzet javulásával. Amennyiben ez mégsem történne meg, az alaptörvényben rögzített irányelvek mentén legkésőbb a következő, 2022-es választás során az állampolgárok minden gond nélkül a szavazófülkében számon kérhetik azt.

„Európai kekeckedők”

A rendkívüli veszélyhelyzettel kapcsolatos törvény komoly indulatokat váltott ki a külföldi szereplőkből is. Már a javaslat elfogadása előtt megjelentek a kritikus hangok. Megszólalt az ügyben Othmar Karas, az Európai Parlament (EP) egyik néppárti alelnöke is. A Twitteren azt írta, hogy Orbán Viktor arra akarja használni a válságot, hogy ártson a liberális demokráciának, és leépítse a jogállamot. Cinikusnak és gátlástalannak minősítette, hogy valaki egy ilyen súlyos európai válsággal visszaéljen, és a saját politikai céljára használja.  A liberális ALDE pártcsalád egy petíciót indított, „Hogyan engedhetjük meg, hogy Orbán Viktor megússza ezt” címmel. Szerintük a törvénytervezet hatalmat adna a magyar miniszterelnöknek arra, hogy további intézkedésig bármilyen általa választott ügyben kikényszeríthesse az akaratát, anélkül, hogy bárki vitába szállna vele.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!