hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Igen a biológiai nemre
Milyen szabályozásra lenne szükség a transzneműség ügyében?
Igen a biológiai nemre

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Bevezetné a kormány a születési nem fogalmát az anyakönyvezésben, amely a későbbiekben sem változtatható meg. Ezzel ugyan megmaradna a magukat transzneműnek érző személyek lehetősége a nem-, illetve névváltoztatásra, ugyanakkor a biológiai tényeknek megfelelően személyi irataikban rögzítve maradna az eredeti nemük.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, egyes közigazgatási törvények módosításáról szóló javaslat változtat az anyakönyvezési eljáráson, beemelve a születési nem fogalmát. A szöveg szerint a születési nem az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meg­ha­tározott biológiai nem. Ezen kívül minden személyi okmányon a születési nemnek kell szerepelnie, ami később sem lesz módosítható.

A döntés mögötti szándékot azzal indokolják, hogy a nem fogalmát a jogszabályok jelenleg nem tartalmazzák. Ez azért fontos, mert jelenleg még műtéti eljárásra sincs feltétlenül szükség, ahhoz, hogy valaki „papíron” ellenkező neművé váljon, és az új neméhez kapcsolt jogok és kötelezettségek vonatkozzanak rá. Az érintettnek ehhez mindenek előtt nagykorúvá kell válnia. A kérelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH) kell beterjesztenie, amihez csatolnia kell orvosszakmai szempontból (pszichiáter, klinikai szakpszichológus, urológus vagy nőgyógyász szakvéleményeinek segítségével) annak igazolását, hogy transzszexuális identitása van. Itthon a név- és nemváltoztatásnak nem volt feltétele a műtéti beavatkozás – több nyugati országban, például Norvégiában, csak a kötelező kasztráció után lehet a jogi nemváltoztatást végrehajtani.

Becslések szerint magyarországon évente mintegy 25-en kérvényezik nemük megváltoztatását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!