hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszel ma arababb az araboknál
Eugene Kontorovich szerint ez nem riasztja el Izraelt a bibliai területek visszacsatolásától
Brüsszel ma arababb az araboknál

Forrás: Eugene Kontorovich

2020. 05. 07.
A Trump-terv elérhető távolságra hozta azt, hogy Izrael hivatalosan is birtokba vegye azoknak a területeknek egy részét, amelyeken túlnyomó többségben zsidó települések állnak. A döntés jelentőségéről és várható következményeiről beszélgettünk a téma egyik legnevesebb izraeli–amerikai szakértőjével.

Az új izraeli kormány arra készül, hogy júniusban napirendre tűzi a Nyugati part zsidók lakta területeinek részleges annektálását. Szinte kizárólag zsidók lakta településekről van szó, ezért felmerül a kérdés, vajon egyáltalán helyes kifejezés-e annektálásról, visszacsatolásról beszélni?

– Az annektálás egy jogi fogalom, amelyet nagyon pontosan meghatároz a nemzetközi jog. Ez a definíció erre a helyzetre nem vonatkozik, mert annektálásról akkor beszélünk, ha az egyik ország egy másik országnak a területét saját magához csatolja. Például, amikor Oroszország megszállta a Krím-félszigetet, akkor azt mindenki egyértelműen annektálásnak tekintette. A Krím-félsziget ugyanis egy másik állam, Ukrajna területéhez tartozott. Itt azonban nincs erről szó, hiszen amikor Izrael 1967-ben elfoglalta ezeket a területeket, azok nem jordániai területek voltak. Jordánia maga is katonai erővel foglalta el ezeket a területeket 1949-ben, egy hódító háború során. Senki nem ismerte el ezeket Jordánia részének.

Fotó: AP / Ariel Schalit
Ma’ale Efraim, egy gyorsan fejlődő település a Jordán-völgyben.
(Fotó: AP / Ariel Schalit)

A palesztinok szerint ezzel lehetetlenné válik a békefolyamat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!