hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Provokátorok
Provokátorok

(MTI/Balogh Zoltán)

2020. 04. 07.
Hogy tudatos provokáció volt ez a „fehér, keresztény, heteroszexuális” megjegyzés, azt nem állítanám, de azt már igen, hogy amikor az egész DK Gyurcsányostul, Niedermüllerestül beleáll ennek az ostoba, bornírt kijelentésnek a védelmébe, az már igen. Provokáció, mégpedig a hidegen kiszámított, tudatosan végig vitt cinikus fajtából.

A magyar baloldal már évek óta úgy működik, hogy ha kifulladt a kommunikáció, akkor bedob olyan kérdéseket, amire várhatóan olyan válasz érkezik, amire antiszemitát lehet kiáltani. A „keresztény” kifejezésnek sokak fejében még mindig a „zsidó” az ellenpontja. Várható is volt, hogy aki keresztényezik, az a jelenlegi magyar társadalom egy részétől megkapja a zsidó címkét. Meg is jött a pontosan kiszámítható válasz: először a Niedermüllert patkányként bemutató már nem is antiszemita, hanem egyenesen náci­ízű plakáton nevüket nem vállaló szélsőségesektől, majd a Niedermüller kijelentése elleni tüntetésen a HVG publicistája is kapott nyakába egy adag nyálbő zsidózást.

És innentől Niedermüller és Gyurcsány is nemzsidóként jelenhetnek meg egy méltatlan zsidózás áldozataként. Tehát egy keresztényellenes provokációból sikerült antiszemita kérdést generálni úgy, hogy a zsidóságnak semmi köze ehhez. Ráadásként fel lehet festeni azt a képet, mintha az antiszemitizmussal szemben csak a DK lépne fel. 

(forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

Ennek több előnye van a baloldali politikai taktika szempontjából: ha kritika éri a baloldal eszmerendszerét, világképét, politikai gyakorlatát, védekezésképpen rögtön antiszemitát lehet kiáltani, a baloldal kritikáját antiszemita klisének lehet beállítani. Erre példa a vörös terror: a baloldali forradalmi taktika működését nem lehet bemutatni a vörös terror eseményein keresztül, mert az antiszemita gondolatmenetnek minősül, így a baloldal működésének nem lényegtelen területei kerülnek ki az egyébként üdvös társadalmi kritika látóköréből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!