hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az FBI ellenforradalma
Hazugságokkal a Fehér Ház ellen
Az FBI ellenforradalma

shutterstock/PuzzlePix

2020. 04. 07.
Az FBI sosem ódzkodott beavatkozni az amerikai belpolitikába, ám a Trump elleni uszítás, miszerint az oroszokkal összefogva jutott a Fehér Házba, hazugságnak bizonyult. A Trump-stáb orosz kapcsolatai csak ürügyként szolgáltak, de ez nem volt elég az elnök megbuktatására. Sőt.

A nyomozás vádlottjai által csak „boszorkányüldözésnek” titulált ügyről már mindenki hallott, aki picit is figyelemmel követte a 2016-os amerikai választásokat. Az azóta napvilágot látott nyomozások végre fényt deríthetnek arra, mi is történt valójában, és az FBI miként próbált beavatkozni az elnökválasztásba.


A kémelhárítási akció kezdete

Trump környezetében 2016 nyarán több tényező is gyanússá kezdett válni, ezért az FBI vizsgálatot indított az elnökjelölt körül embe­rek ellen. Az egyik ilyen személy Michael Flynn, aki azért vált kétessé, mert 2015-ben egy orosz állami pénzből szervezett gálán Putyinnal ült egy asztalnál (ami példátlan egy védelmi hivatal volt magasrangú beosztottjától). Paul Manafort (Trump kampánymenedzsere) pénzmosás miatt került vizsgálat alá még 2016 elején és augusztusban kiszorították posztjából egy, a The New York Times-ban megjelent cikk miatt, ami azt állította, hogy Ukrajnában eldugott milliói vannak (könyvelési kivonatok alapján). Máig börtönben ül.

Ettől már csak Carter Page (aki Trump külpolitikai tanácsadójaként dolgozott 2016 októberig) esete különösebb, akinek a lehallgatását négyszer is engedélyezte a bíróság úgy, hogy az FBI egy olyan nem ellenőrzött tanulmányra hivatkozott, amit Hillary Clinton kampánya finanszírozott (ezt természetesen elhallgatták a tárgyaláson), továbbá interneten megjelent cikkeket használtak bizonyítékként. Az akció ugyan csak azután indult el, hogy távozott Trump stábjából. Az FBI fel volt hatalmazva, hogy a múltbeli levelezését, hívásilistáját is megnézze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!