hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Kultúrharc az osztrák iskolákban

Ma már mindennapos kihívást jelent nyugati szomszédunknál az oktatásban tapasztalt ideológiai szemben­állás. Kérdés, hogy az iszlám hitű diákok jelentette egyre nagyobb kihívásra a Zöldekkel kiegészült Kurz-kormány képes-e megfelelő választ adni.

Az FBI ellenforradalma

Az FBI sosem ódzkodott beavatkozni az amerikai belpolitikába, ám a Trump elleni uszítás, miszerint az oroszokkal összefogva jutott a Fehér Házba, hazugságnak bizonyult. A Trump-stáb orosz kapcsolatai csak ürügyként szolgáltak, de ez nem volt elég az elnök megbuktatására. Sőt.

Kudarc és ünnep

Két miniszterelnök és két munkáspárti vezérkar bukása, két előrehozott választás, az EU-szkeptikus NigelFarage két pártjának elképesztő EP-sikerei és parlamenti fiaskói – ez kellett ahhoz, hogy 47 év és egy hónap után az Egyesült Királyság távozzon az Európai Unióból.

A vége úgyis az lesz, hogy Orbán kilép

A britek távozásával még súlyosabb konfliktusokra kell számítani, a Von der Leyen-bizottság nem sok jóval kecsegtet, a magyar minisz­ter­elnök ugyan érdekes játszmát játszik, de a végén otthagyja a Néppártot – magyarázta lapunknak az Európai Konzervatívok társelnöke.

Brexit-hullám   jöhet Európában

Lendületet kaphatnak az európai nemzeti mozgalmak a Brexit után – erről beszéltek a héten Rómában a nemzeti konzervativizmusról rendezett konferencia előadói. A rendezvény résztvevői felállva tapsolták meg a „független, szabadságszerető briteket” és Orbán Viktort.

Rezsimrengető ragály?

Miközben a világ aggódva szemléli a Vuhanból útnak indult új koronavírus lassan világméretű terjedését, egyre több információ kerül felszínre, amelyek azt igazolják: a kínai rezsim, akárcsak Csernobil esetében a Szovjetunió, életbevágó információkat hallgatott el a nemzetközi közvélemény elől.

Belföld

Együtt illene bocsánatot kérni

Trianon megítélésében száz év múltán sincs közös nevező Magyarország és Románia között, a két ország kapcsolata ráadásul évek óta holtponton van. Klaus Iohannis államfő a napokban Orbán Viktort kritizálta, felemlítette a „horthysta megszállást”, viszont a román katonaság holokausztban betöltött szerepét elhallgatta.

Provokátorok

Hogy tudatos provokáció volt ez a „fehér, keresztény, heteroszexuális” megjegyzés, azt nem állítanám, de azt már igen, hogy amikor az egész DK Gyurcsányostul, Niedermüllerestül beleáll ennek az ostoba, bornírt kijelentésnek a védelmébe, az már igen. Provokáció, mégpedig a hidegen kiszámított, tudatosan végig vitt cinikus fajtából.

Hit és értékek

A Palesztin Állam mítosza

Trump elnök izraeli–palesztin rendezési terve csapást mér arra az évtizedek óta sulykolt hamis látszatra, miszerint Izrael megszálló hatalom lenne történelmi földjén, nemzetközi jogi kötelezettsége lenne az úgynevezett 1967-es határok mögé való visszatérésre, Jeruzsálem megosztására, a júdea–szamáriai zsidó települések felszámolására, illetve az oda irányuló zsidó visszatérés korlátozására, továbbá egy arab állam elismerésére a saját területén.

HÁTTÉR

Auschwitz a konyhaasztalnál

Auschwitz 75. évfordulóján 28 nyelven jelent meg egy holland túlélő korabeli tudósítása a földi pokolról. A könyv aktualitását a muszlim antiszemitizmus nyugati térhódítása mellett az is megerősíti, hogy Hollandiában csak most került sor miniszterelnöki szintű bocsánatkérésre a nácikkal való holland együttműködésért.

Robotgeddon

Dubaiban a napokban indult el egy robotikára és mesterséges intelligenciára specializálódott központ, amely azt tűzte ki céljául, hogy a képzéseikben részt vevő hallgatók felkészülten kerüljenek ki a munkaerőpiacra. Ott ugyanis több, jelenleg még létező feladatkör megszűnik vagy átformálódik, mire a diákok munkába állnak.

A szabadság háza

Sokakat joggal foglalkoztat napjainkban a fogyasztói életmóddal szemben egy fenntarthatóbb életvitel megvalósítása. Ennek nagy része otthonunkban kezdődik, éppen ezért egyre népszerűbbek a közművektől teljesen független, zéró ökológiai lábnyommal rendelkező épületek.

Kecskék mentik meg a falut

Tíz évvel ezelőtt még a Parlament előtt koldult Magyardombegyház, a durván eladósodott Békés megyei falu – sikertelenül. Aztán a kecskék és a kecskesajt meghozta az áttörést.

Szupergyors internet mindenek felett

A Starlink névre hallgató, több ezer műholdat számláló projekt ötletét 2015-ben hozta napvilágra a SpaceX. Az amerikai űrtársaság több ambiciózus terv mellett akarja megvalósítani minden idők leggyorsabb és legnagyobb területen fogható műholdas internethálózatát.

KÁVÉSZÜNET

Régen még a rockerek is ártatlanabbak voltak

Jakab Zsolt nagyon komolyan veszi a vicceskedést. Bábkoncertjein gyerekek tömegeibe veti el a magokat. Vallja, bízni kell abban, hogy amit egyszer elvetettünk, az idővel kikel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!