hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kudarc és ünnep
Kudarc és ünnep

(AP/Frank Augstein)

2020. 04. 07.
Két miniszterelnök és két munkáspárti vezérkar bukása, két előrehozott választás, az EU-szkeptikus NigelFarage két pártjának elképesztő EP-sikerei és parlamenti fiaskói – ez kellett ahhoz, hogy 47 év és egy hónap után az Egyesült Királyság távozzon az Európai Unióból.

Szombaton nulla órától elkezdődött a várhatóan december 31-ig tartó átmeneti időszak az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatában, amelynek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és Brüsszelnek a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.

A brit kormány átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást szeretne az EU-val, de dönteni kell egy sor másik kérdésről is az igazságügyi szervek együttműködésétől a gyógyszer- és a repülésbiztonság, a halászati jogok vagy a védelmi és a biztonságpolitika kérdéséig.

A kilépés pillanatában megszűnt a folyamatot eddig irányító Brexit-ügyi minisztérium, és a további tárgyalásokon brit részről egy negyvenfős stáb vesz majd részt, közvetlenül a londoni miniszterelnöki hivatal fennhatósága alatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!