hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rezsimrengető ragály?
Fenyegetések és elhallgatások a koronavírussal kapcsolatban
Rezsimrengető ragály?

Fenyegetések és elhallgatások a koronavírussal kapcsolatban(Ap/Mark Schiefelbein )

2020. 04. 07.
Miközben a világ aggódva szemléli a Vuhanból útnak indult új koronavírus lassan világméretű terjedését, egyre több információ kerül felszínre, amelyek azt igazolják: a kínai rezsim, akárcsak Csernobil esetében a Szovjetunió, életbevágó információkat hallgatott el a nemzetközi közvélemény elől.

A koronavírusról szóló hírek január közepén röppentek fel a nemzetközi sajtóban, amikor Kínában a sokak által ismeretlen, 11 milliós Vuhanból riasztó hírek érkeztek egy újfajta kórokozóról. Az aggodalmas hangokat a kínai vezetés magabiztos fellépése azonban átmenetileg megnyugtatta, mondván: a vezetés ura a helyzetnek, sikerült lokalizálni és feltartóztatni a vírust.

A jelentések hatására még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem vette a fertőzést olyan komolyan, hogy világszintű készültséget rendeljen el. Azonban a napok múlásával a fertőzöttek száma egyre csak nőtt; sőt, az első halálos áldozatokat is bejelentették. A vírus egyre több országban ütötte fel a fejét, és végül a WHO is kihirdette a globális járványveszélyt.

Sokakban felmerült a kérdés: vajon tényleg a vírus ennyire veszélyes, hogy a szinte tökéletes hatósági reakciók ellenére is így elterjedt, vagy a kínai hatóságok ismételten az orruknál fogva vezetik a világsajtót? A The New York Times és más világlapok oknyomozása alapján inkább az utóbbi helyzet tűnik valószínűnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!