hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Együtt illene bocsánatot kérni
Stefano Bottoni történész a román–magyar közös felelősségről
Együtt illene bocsánatot kérni

2020. 04. 07.
Trianon megítélésében száz év múltán sincs közös nevező Magyarország és Románia között, a két ország kapcsolata ráadásul évek óta holtponton van. Klaus Iohannis államfő a napokban Orbán Viktort kritizálta, felemlítette a „horthysta megszállást”, viszont a román katonaság holokausztban betöltött szerepét elhallgatta.

Száz évvel Trianon után a magyar köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntetette ki LucianBoia román történészt. A díjat átadó Zákonyi Botond bukaresti nagykövet úgy érvelt, hogy Boia írásaival sokat tett azért, hogy a Trianon-traumánk enyhüljön. Ezzel szemben a román történész elit és a kommentelők jelentős része egyfelől áltörténésznek és hazaárulónak bélyegzik az „ellenségtől” kitüntetést átvevő professzort, másfelől megkérdőjelezik, hogy a magyarokat bármiféle trauma érte volna. Mit gondol, miért? 


– Én ahhoz a generációhoz tartozom, amely számára nagyon fontos volt Boia munkássága. Az ő ’97-es könyve, ami szinte rögtön megjelent magyarul is (Történelem és mítosz a román köztudatban, Kriterion kiadó, 1999 – a szerk.), teljesen meghatározó volt. Ez a munka pontosan azt üzenete, hogy hagyjuk már abba a nemzeti mítoszgyártást, és nézzük egy kicsit tárgyszerűbben ezt az eredetkérdést. Boia rengeteg nemzeti mítoszt, féligazságot elég módszeresen és hatékonyan dekonstruált. 

A magyarok természetesen mindig is nagyon rajongtak Boiáért, mert úgy érezték, hogy a román nemzeti mítoszok kritikus tárgyalása erősítheti az ő narratívájukat. Vagy mondjuk egy alternatív elbeszélést, ahol végre teret kapnak a kisebbségek. Ahol Nagy-Románia, illetve a beteljesült román állam nem magától értetődő, nincs itt kétezer éve, és nem csak románok lakták. Kétségtelen, hogy ez a megközelítés nagyon bezavart a (poszt)kommunista román nemzeti kánonba. Ennek ellenére semmi furcsát nem látok abban, hogy LucianBoia megkap egy ilyen kitüntetést. Vessenek magukra azok, akik nem szeretik. És olvassák el a műveit, rengeteget lehet tanulni belőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!