hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupergyors internet mindenek felett
Már idén valósággá válhat ElonMusk álma
Szupergyors internet mindenek felett

Már idén valósággá válhat ElonMusk álma(AP/Ringo H. W. Chiu)

2020. 04. 07.
A Starlink névre hallgató, több ezer műholdat számláló projekt ötletét 2015-ben hozta napvilágra a SpaceX. Az amerikai űrtársaság több ambiciózus terv mellett akarja megvalósítani minden idők leggyorsabb és legnagyobb területen fogható műholdas internethálózatát.

Az űrtársaság és a projekt megalkotója, ElonMusk már jól ismert a hasonló kaliberű beruházásairól. Ilyenek például a Tesla, a Solar City, a PayPal, a Neuralink vagy The Boring Company és még sorolhatnánk. A dél-afrikai származású, jelenleg Los Angelesben élő mérnök és üzletember fedezte fel a nagy sávszélességű műholdas internetkapcsolat óriási kielégítetlen piacát. Céljai közt egyaránt fontos szerepet kap a lakossági és az üzleti/ipari felhasználás – a lényeg az internet eljuttatása olyan területekre, ahol a vezetékes hálózat kiépítése nem lehetséges vagy nagyon lassú. 

A tervek szerint Starlink névre keresztelt hálózat tizenkétezer, egyenként 260 kilogrammos, utánfutó méretű műholdból fog állni. Az 550 kilométer magasan keringő berendezések a működésükhöz szükséges energiát napelemekkel termelik, egymás között lézerrel, a Föld felé pedig fáziseltolással irányított rádiójelekkel kommunikálnak. Elon azt ígérte, hogy a földi vevőegység mérete elég kicsi lesz ahhoz, hogy könnyedén elférjen például repülőgépek, hajók, vonatok tetején vagy akár egy hátizsákban is. 

A műholdak tömeggyártásban készülnek (így darabjuk csupán háromszázezer dollár), kis hajtóművük pedig ionizált kriptonnal fejt ki tolóerőt – ez segíti őket a pályára állásban, és az űrszeméttel való ütközés elkerülésében. „Szavatossági idejük” lejártával pedig a tervek szerint lelassítják magukat, hogy az atmoszférába zuhanva porrá égjenek, így nem hagynak törmeléket maguk után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!