hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Kéznél lévő bűnbakok

Úgy tűnik nincsen húsvét vérvád nélkül. Az európai hagyományban, sajnos, benne gyökeredzik, hogy a zsidóságot húsvét előtt megvádolják a nem zsidók elpusztítására tett kísérlettel. Így van ez az exodus óta.

A zsarnokság patológiája

Pénzügyi körökben ismert az a mondás, miszerint ha az Egyesült Államok tüsszent, a világ többi része megfázik. Most az történt, hogy Kína súlyos vírusos fertőzést „kapott”, és bolygónk – gazdasági és orvosi értelemben is – intenzív osztályra került. Mindez megelőzhető lett volna, ha Kína kommunista kormánya reális képet adott volna a probléma mértékéről.

Belföld

„Nem vagyunk hősök, a munkánkat végezzük”

„Tudjuk, hogy ezt nekünk kell végigcsinálni, más nem tudja helyettünk, ezért vagyunk egészségügyisek. Most csökkentett üzemmód van, hogy mindent előkészítsünk azért, hogy elkerüljük a bergamói állapotokat” – mondta el lapunknak egy kórházi orvos, amikor körbekérdeztünk egészségügyi dolgozókat arról, hogyan élik meg a mostani időszakot.

"Felesleges kötözködésre nincs, egészséges kritikára viszont szükség van"

Nehéz időszak előtt áll most a televíziós piac, az ATV azonban a gyors reagálásban és a hitelességben látja a megoldást. A csatorna vezérigazgatója beszélt az Ékszer TV nagy vihart kavart adásáról, az újonnan indult műsorokról és a rekordokat döntő márciusi adatokról is.

Hit és értékek

Magányban is reményt ad a húsvét

Bizarr atmoszférát kölcsönzött a Húsvétnak a koronavírus világjárvány. A kereszténység legnagyobb ünnepén, magánkörre, családi otthonokra korlátozódnak megemlékezéseink az ilyenkor szokásos nagy közösségi események, ünnepi istentiszteletek helyett. (2020.04.10.)

Branislav Škripek: Kellenek az idealisták a közéletbe

Punkzenészből lett evangélista, majd nemzeti és európai keresztény politikus. Elkötelezett kommunista család gyermekeként messziről kerülte a vallást és a papokat. Az egyik legkeményebb csehszlovák laktanyában szolgált, amikor Isten megszólította. Azóta is Őt követi. Branislav Škripek története. (2020.04.10.)

HÁTTÉR

Minden élet számít

Cristiano Ronaldo, Andrea Bocelli, Steve Jobs. Tudja valaki, mi bennük a közös? Mindhárom hírességnek az élete forgott kockán, mielőtt megszülettek. Szegénység, környezeti nyomás, rossz orvosi diagnózis próbálta az édesanyákat abba az irányba terelni, hogy elvetessék őket.

Nincs megállás

2020 márciusában – miközben a világ figyelme a koronavírus elleni harcra és az életmentésre korlátozódik – szavazta meg az új-zélandi parlament azt a törvényt, mely új jogi kereteket szabott a művi terhességmegszakításnak, és gyakorlatban a világ legliberálisabb abortusztörvényét vezette be az országban.

Nem csodaszer, de reménykeltő

Tudományos megerősítést ugyan még nem nyert, de kutatói körökben is növekvő érdeklődés kíséri azt a feltevést, miszerint a tuberkulózis megelőzésére kifejlesztett BCG-védőoltás enyhítheti a koronavírusos megbetegedéseket.

Fény az alagút elején

Miközben a világ egyetemei és kutatóintézetei egymás után álltak le a világjárvány miatt, a vírusellenes kutatások egyre magasabb fokozatba kapcsoltak, és kézzelfogható közelségbe került több hatékony gyógyszer, valamint vakcina felfedezése is.

KÁVÉSZÜNET

Verset olvasni 2020-ban?

Ha azt kérdezem egy gimnazistától: mit jelent neked a vers, biztosan a végtelennek tűnő irodalomórák borzalmai jutnak eszébe, és azt kéri, ne is beszéljünk erről. Azonban ahogy növünk, érünk, úgy jövünk rá, hogy a vers előbb-utóbb mindenkit megtalál, és aztán már mi magunk akarunk új élményt vele.

Olajkrízisből energiareform

Előző cikkünkben az 1929-es gazdasági világválságra adott sikeres vállalati stratégiákról volt szó, a mostani pedig az 1970-es években kirobbant olajkrízis időszakával foglalkozik. Arab országok olajembergót vetettek ki Izrael szövetségeseire – így komoly kihívással néztek szembe azok a cégek, akiknek fő profilját az olaj felhasználása, értékesítése jelentette.

Tanterem helyett konyhaasztal

Az elmúlt hetek történései kapcsán világszerte a legtöbb család ízelítőt kap az otthonoktatás, avagy a virtuális iskola mindennapi valóságából. Az osztálytermekben történő tanítás alternatívái azonban „békeidőben” is egyre nagyobb teret hódítanak, esetenként figyelemre méltó eredménnyel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!