Hetek Univerzum
Branislav Škripek: Kellenek az idealisták a közéletbe
Húsvéti beszélgetés egy szlovák politikussal, akinek a hit a programja

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Branislav Škripek: Kellenek az idealisták a közéletbe
Húsvéti beszélgetés egy szlovák politikussal, akinek a hit a programja
Punkzenészből lett evangélista, majd nemzeti és európai keresztény politikus. Elkötelezett kommunista család gyermekeként messziről kerülte a vallást és a papokat. Az egyik legkeményebb csehszlovák laktanyában szolgált, amikor Isten megszólította. Azóta is Őt követi. Branislav Škripek története. (2020.04.10.)

Branislav Škripeket 2012-ben a Szlovák Nemzeti Tanács (Parlament) tagjává választották az OL’aNO pártszövetség listáján. 2014–2019 között az Európai Parlament tagja volt. 2017-ben a szlovákiai politikusok közül elsőként választották meg az Európai Keresztény Politikai Mozgalom (European Christian Political Movement – ECPM) elnökének. Az Izrael Szövetségesei Alapítvány (Israel Allies Foundation) tagja. Civilben lelkész és műfordító. Nős, három fiúgyermek apja.

Meglepetéssel olvastam honlapján a politikusi önéletrajzában, milyen részletesen és nyíltan beszél a keresztény hitéről, és arról, hogyan jutott el a Jézus Krisztussal való személyes közösségig. Ez világszerte ritkaságszámba megy, Európában pedig talán nincs is rá példa. Olyan eseteket ismerünk, amikor valaki már gyakorló politikusként kezd el érdeklődni és közeledni a valláshoz, de önnél ez másként történt. Miért ír életrajzában hosszabban a megtéréstörténetéről, mint politikai pályafutásának az eddigi állomásairól?

Azért, mert az életemben történt fordulat Istennek egy teljesen szuverén, körülményektől független beavatkozásával kezdődött. Húszévesen sorkatonai szolgálatomat töltöttem a csehszlovák hadseregben. Az életemet kudarcok és csalódások vették körül, de eszem ágában sem volt Istent keresni, mint megoldást ezekre. A szüleim 15 éves koromban elváltak, én pedig elég szélsőséges irányban indultam el. Egy punkzenekarhoz csatlakoztam, ott próbáltam elfeledkezni a bajaimról.

Sokaknak jelentett menekülési utat a szex, drog és rock and roll…

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!