hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olajkrízisből energiareform
1973: Az első olajválság (Válságálló sikersztorik 2.)
Olajkrízisből energiareform

Forrás: Wikimedia Commons

2020. 04. 17.
Előző cikkünkben az 1929-es gazdasági világválságra adott sikeres vállalati stratégiákról volt szó, a mostani pedig az 1970-es években kirobbant olajkrízis időszakával foglalkozik. Arab országok olajembergót vetettek ki Izrael szövetségeseire – így komoly kihívással néztek szembe azok a cégek, akiknek fő profilját az olaj felhasználása, értékesítése jelentette.

Az olaj ára 1973. október 16-án hirtelen döbbenetesen – 70 százalékkal – megugrott, miután a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetéhez (OPEC) tartozó arab kitermelő országok úgy döntöttek: az olajkereskedelmen keresztül próbálják eltántorítani a Nyugatot attól, hogy a jóm kippuri háborúban Izrael mellett foglaljanak állást. Egy nappal később pedig két hónapos olajembargóval is sújtották Izrael szövetségeseit. Ennek ellenére pár nappal később Richard Nixon, az Egyesült Államok elnöke nagyjából 2,2 milliárd dollár értékű, 22 325 tonna hadianyagot küldött Izraelbe a Nickel Grass hadművelet keretében. A háborút végeredményben Izrael nyerte amerikai segítséggel, így az arab országok politikai céljainak eléréséhez hatástalannak bizonyult az olaj árának drasztikus, addigra már 130 százalékos emelése. A világon viszont számos iparág – például a bányászat, acélgyártás – hanyatlásnak indult, világszinten energiaválság és recesszió következett, a fejlődés időszakát ismét az infláció és a növekvő munkanélküliség követte.

A Mexikóiöbölben, mély vízből olajat kinyerni kockázatos, ám utólag nagyon kifizetődő stratégiának bizonyult.

A válságnak érdekes módon azonban technológiai és tudományos szempontból sokat köszönhet a világtörténelem, az országok ugyanis kénytelenek voltak az olaj szerepét, illetve az olajjal rendelkező országok befolyását csökkenteni a jövőre nézve. Ennek érdekében világszinten nagymértékben nőtt a K+F-re (kutatás és fejlesztés – a szerk.) szánt keretösszeg annak érdekében, hogy az olajra megfelelő alternatívát találjanak, így számos megújuló energiaforrás kapott nagyobb platformot a hetvenes években.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!