hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem vagyunk hősök, a munkánkat végezzük”
Egészségügyi dolgozók a frontvonalban
„Nem vagyunk hősök, a munkánkat végezzük”

For rás: MTI / Balogh Zoltán

2020. 04. 16.
„Tudjuk, hogy ezt nekünk kell végigcsinálni, más nem tudja helyettünk, ezért vagyunk egészségügyisek. Most csökkentett üzemmód van, hogy mindent előkészítsünk azért, hogy elkerüljük a bergamói állapotokat” – mondta el lapunknak egy kórházi orvos, amikor körbekérdeztünk egészségügyi dolgozókat arról, hogyan élik meg a mostani időszakot.

Lapunk számos olyan 80 év feletti orvosról tud, aki ha rajta múlna, a koronavírus-járvány alatt is folytatná a munkáját. Amúgy nem kevesen vannak, az egészségügyi ellátórendszer jelentős részben rájuk épül, de most sokukat kénytelen nélkülözni.

Megnőtt a szolidaritás az egészségügyisek iránt, megsokasodott a felajánlások, adományok száma.

A 65 év feletti dolgozókat ugyanis jórészt eltiltották a munkavégzéstől, és március közepétől gyakorlatilag leállt a nem sürgősségi betegellátás is Magyarországon, kivéve olyan területeket, mint a sebészet, onkológia, nőgyógyászat. Felfüggesztették a krónikus betegek ellátását, elhalasztották a nem életmentő műtéteket, a szakrendelések szünetelnek, az alapellátásban a háziorvosokat átállították a telefonos kapcsolattartásra, e-recept írásra. Az intézkedések az egészségügyi dolgozók tehermentesítését és egészségük védelmét hivatottak szolgálni, másrészt a kapacitások átcsoportosítását teszik lehetővé a vészhelyzet idején.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!