hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Verset olvasni 2020-ban?
Költészet, ami élményt ad ( Április 11. a magyar költészet napja )
Verset olvasni 2020-ban?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
Ha azt kérdezem egy gimnazistától: mit jelent neked a vers, biztosan a végtelennek tűnő irodalomórák borzalmai jutnak eszébe, és azt kéri, ne is beszéljünk erről. Azonban ahogy növünk, érünk, úgy jövünk rá, hogy a vers előbb-utóbb mindenkit megtalál, és aztán már mi magunk akarunk új élményt vele.
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
(fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

A vers valószínűleg egyidős az emberiséggel. A ritmusos beszéd, az énekek, melyekről később lekopott a dallam, a kezdetektől része az emberi kultúrának. Nem volt ez mindig tudatos, és nem is rendezték vaskos kötetekbe, de a mindennapok része volt mindig is. S fő jellegzetességük, hogy ismeretlen szerzőtől származtak. Az irodalomtudomány jelenlegi álláspontja szerint az irodalom kezdete az epika születésével esik egybe, az első szépirodalmi alkotások ugyanis elsősorban elbeszélő jellegű művek voltak. Az első elbeszélő – akiről a legtöbbet tudunk –, Homérosz, az i. e. 8. században élt.

Nincs egyszerű dolga annak sem, aki definiálni akarja, mi is a vers. Jellemző rá a zeneiség, ríme, ritmusa lehet, sűrített a nyelvezete, érzelmek jellemzik és/vagy érzelmeket keltenek. A dallam és ritmusosság segített megjegyezni történeteket, még mielőtt az írásbeliség kialakult volna. Ezért van az, hogy valaki szerint a vers a zene unokatestvére. De az is lehet, hogy édestestvérek.

A híres reneszánsz költő, a 14. században élő Petrarca verseit Daloskönyv című kötetbe rendezte. Tinódi Lantos Sebestyén a már említett „megzenésített történetet” adta elő, egyszerre szórakoztatott és mesélte el, mi is történt többek között Eger vára ostrománál.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!