hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Verset olvasni 2020-ban?
Költészet, ami élményt ad ( Április 11. a magyar költészet napja )
Verset olvasni 2020-ban?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
Ha azt kérdezem egy gimnazistától: mit jelent neked a vers, biztosan a végtelennek tűnő irodalomórák borzalmai jutnak eszébe, és azt kéri, ne is beszéljünk erről. Azonban ahogy növünk, érünk, úgy jövünk rá, hogy a vers előbb-utóbb mindenkit megtalál, és aztán már mi magunk akarunk új élményt vele.
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
(fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

A vers valószínűleg egyidős az emberiséggel. A ritmusos beszéd, az énekek, melyekről később lekopott a dallam, a kezdetektől része az emberi kultúrának. Nem volt ez mindig tudatos, és nem is rendezték vaskos kötetekbe, de a mindennapok része volt mindig is. S fő jellegzetességük, hogy ismeretlen szerzőtől származtak. Az irodalomtudomány jelenlegi álláspontja szerint az irodalom kezdete az epika születésével esik egybe, az első szépirodalmi alkotások ugyanis elsősorban elbeszélő jellegű művek voltak. Az első elbeszélő – akiről a legtöbbet tudunk –, Homérosz, az i. e. 8. században élt.

Nincs egyszerű dolga annak sem, aki definiálni akarja, mi is a vers. Jellemző rá a zeneiség, ríme, ritmusa lehet, sűrített a nyelvezete, érzelmek jellemzik és/vagy érzelmeket keltenek. A dallam és ritmusosság segített megjegyezni történeteket, még mielőtt az írásbeliség kialakult volna. Ezért van az, hogy valaki szerint a vers a zene unokatestvére. De az is lehet, hogy édestestvérek.

A híres reneszánsz költő, a 14. században élő Petrarca verseit Daloskönyv című kötetbe rendezte. Tinódi Lantos Sebestyén a már említett „megzenésített történetet” adta elő, egyszerre szórakoztatott és mesélte el, mi is történt többek között Eger vára ostrománál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!