hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fény az alagút elején
Ezek lehetnek a koronavírus ellenszerei
Fény az alagút elején

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
Miközben a világ egyetemei és kutatóintézetei egymás után álltak le a világjárvány miatt, a vírusellenes kutatások egyre magasabb fokozatba kapcsoltak, és kézzelfogható közelségbe került több hatékony gyógyszer, valamint vakcina felfedezése is.

A koronavírus elleni fellépés egyik lehetséges útja a vírusellenes gyógyszerek használata, ezek azonban korántsem rendelkeznek olyan sikertörténettel mint a vakcinák, amelyek a jelenleginél gyilkosabb járványoktól is megszabadították az emberiséget. Az első vírusgyógyszer óta – amelyet a herpesz ellen készítettek – mintegy kilencvenfajta szert fejlesztettek ki, amelyek többsége specifikus és csak az adott típusú betegség ellen alkalmazható, de sokszor itt sem teljes sikerrel. A 2000-es évek egyik legfontosabb antivirális gyógyszere volt a Tamiflu, amit az amerikai

Gilead nevű cég fejlesztett ki influenza ellen, és a 2000-es évek elején gyakran alkalmazták a madár­influenzával szemben. Ezt követően, a madárinfluenzától való félelem miatt több ország hatalmas mennyiséget vásárolt fel a gyógyszerből. Az Egyesült Királyság mintegy 60 millió dózist tárazott be, ennek egy kis részét  felhasználta a 2009-es sertés­influenza világjárvány során.

A hatékonyabb antivirális gyógyszerek fejlesztése érdekében az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőzőbetegségek Intézete (NIAID) mintegy tíz éve indította el azt a kutatási programot, amelynek célja a széles spektrumú antivirális gyógyszerek fejlesztése, amelyek hasonlóan a széles spektrumú antibiotikumokhoz, több betegség gyógyítására is alkalmasak. Ennek a kutatási programnak az eredménye az ugyancsak a Gilead által kifejlesztett remdesivir nevű hatóanyag, amely a koronavírus elleni hadjárat első számú harcosa lehet a következő hónapokban. Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általános igazgatóhelyettese még február végén nyilatkozta azt, hogy „jelen pillanatban egy szer van, ami igazán hatékony lehet és ez a remdesivir”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!