hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Hová tűnt Kim?

Hamisított fotók a koporsóban fekvő diktátorról és egymásnak ellentmondó híradások zavarják össze a világ közvéleményét. Mi történt Kim Dzsongunnal? És mire lehet számítani Észak-Koreában.

Nyílt és jogos nemzeti törekvés

A 100 éves, Izrael Állam jogi alapjait megteremtő San remó-i Egyezmény megszületéséig elvezető folyamatok az akkori világ közvéleményének nyilvánossága előtt zajlottak. Kiviláglik: a cionizmus egy teljesen publikus és diplomatikus államalapító folyamat.

A járványtábornok hódításai

Európának a mai arculatát is meghatározza a forradalom évszázada. A vérontás mellett kitörő újabb pestisjárványok, illetve a kolera, tífusz és más kórságok éppen ezért döntő jelentőségűnek bizonyultak az öreg kontinens történelmében.

Ki nevet a végén?

Általánosan elismert ténnyé vált a kijelentés, hogy a világ már nem lesz ugyanaz a koronavírus-járvány után. A gazdaság és az egészségügy mellett a politikai vezetők is komoly próba előtt állnak. Eddig igen eltérően változott a világvezetők népszerűsége a járvány kitörése óta.

Belföld

A szeplőtelen Lenin

Tombol a baloldalon a Lenin-nosztalgia, Hegyi Gyula a Népszavában nosztalgikus hangon emlékezik Leninről születésének 150. évfordulója alkalmából (Lenin 150). A jelenség nem példa nélküli: 2015-ben kerekasztal-beszélgetés zajlott Magyarországon Lenin időszerűségéről Krausz Tamás 2008-as Lenin-könyve alapján. Képzeljünk el egy hasonló konferenciát Hitler időszerűsége címmel. Nem kevésbé lenne bizarr és elborzasztó.

Mindannyian vizsgázunk

Idén csak írásbeli érettségik lesznek, melyek a szokott módon május 4-én kezdődnek. Az érettségik lebonyolítását óriási bizonytalanság övezte mindenhol, Európa-szerte eltérő döntések születtek ez ügyben, a magyar döntést sokan vitatják.

Hit és értékek

A tudomány vagy a hit győzi le a halált?

Három szinten „kell küzdenünk a Covid-19-járvány ellen: fizikai, mentális és spirituális szinten” – írta április elején megjelent cikkében az elmúlt évtizedek egyik legünnepeltebb „segíts magadon” guruja, Deepak Chopra, aki szerint érthető, hogy a járvány első szakaszában az orvosi védekezés kapta a legnagyobb hangsúlyt. „Eljött azonban az idő, hogy a lelkünkkel és a szellemünkkel is foglalkozzunk” – sürgeti Chopra. Természetesen szerinte a lelkünket

A hálózatok ma is működnek

Levelek a bolondokházából címmel készített dokumentumfilmet Mező Gábor, a pártállami hálózatok működését és továbbélését kutató történész-újságíró. A film középpontjában a feleségét elmegyógyintézetbe zárató ÁVH-s orvos áll, aki a fiát a játszótérről raboltatta el, de a történetnek máig ható tanulságai is vannak.

HÁTTÉR

Dilemma: recesszió vagy tömegjárvány

A hetek óta bezárkózással próbálkozó világban továbbra is terjed a vírus, viszont a gazdasági leállás olyan globális válságot okozhat, amely sokkal több ember életét teheti tönkre, mint a vírus közvetlen egészségügyi hatása.

Merre van az előre?

Nemcsak gazdasági érvek szólnak a karanténintézkedések lazítása mellett, hanem társadalmi, sőt egészségügyi megfontolások is. Ha jól csinálják, a fokozatos exit a járványt is gyengítheti – ha rosszul, újabb berobbanás fenyegethet. 

Hamis nők, imitált férfiak

A magyar kormány és a brit kereskedelmi miniszter támadások kereszttüzébe került, amiért az új liberalizmus és a transznemű mozgalom céljaitól eltérő jogszabályokat tervez bevezetni. A kirobbant vita újra ráirányította a figyelmet a kérdés körüli zavarokra.

KÁVÉSZÜNET

Hódít az otthondzsungel

Bár egyre többen élnek városi környezetben, a lakberendezésben előtérbe kerülő botanikus enteriőr és zöld színek mutatják: vágyunk a természetközeliségre. A növények amellett, hogy látványos dekorelemei egy lakásnak vagy irodának, egészségünkre és köz­érzetünkre is jó­té­­­konyan hatnak.

Egy rendszerellenes barátság

Egyike azoknak a barátságoknak, mely a történelembe is beírta magát, egy afroamerikai és egy német atléta között alakult ki. Apró adalék, hogy mindez Hitler orra előtt történt...

Houston, volt egy problémánk

Az Apollo-13 legénysége olyan szituációban találta magát, melyben ember még sohasem. A helyzetre nem létezett eljárásrend, így rendkívüli találékonyságra, alkalmazkodási készségre és csapatmunkára volt ahhoz szükség, hogy a célt, a túlélést elérjék. Mindez 50 éve történt, de az eset máig tanulságos.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!