hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A járványtábornok hódításai
A 19. századi Európa átalakulása járványok árnyékában
A járványtábornok hódításai

A 19. századi Európa átalakulása járványok árnyékában(Adam Albrecht: Napoleon in burning Moscow, forrás: Wikipédia)

2020. 04. 29.
Európának a mai arculatát is meghatározza a forradalom évszázada. A vérontás mellett kitörő újabb pestisjárványok, illetve a kolera, tífusz és más kórságok éppen ezért döntő jelentőségűnek bizonyultak az öreg kontinens történelmében.

A ragályok elsősorban utazásokkal – hódító, kereskedő és felfedező tevékenységekkel  – váltak globális mértékűvé. Minél inkább kibontakozott a modern civilizáció, annál több „dögvész” tört a felszínre. Az ipari forradalom ugyanis nemcsak a vasúti és tengeri közlekedést tette lehetővé, de a kórokozók világszintű elterjedését is.

Bár a pestis a 19. századra jórészt bevégezte több száz éves pusztító hadjáratát, egyes területeknek még jócskán kijutott a szenvedésből.

S közben új ragályok is felbukkantak, hogy a háború és pestis sújtotta országok terheit nehezítsék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!