hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Apollo nyilai
A járványok hatása az ókori politikára (Járványok és politika 1.)
Apollo nyilai

Forrás: Wikipedia / Josse Leferinxe

2020. 04. 20.
Már az ókorban számos hatalomnak kellett megküzdenie kisebb-nagyobb intenzitású járványokkal, amik nem ritkán teljesen átírták egy adott város, nép vagy hadjárat történelmét. A mai helyzet fényében érdemes áttekinteni, milyen politikai következményekkel jártak korábbi korok ragályai.

Albert Camus A pestis c. munkájában azt írja: „Ugyanannyi pestis volt már a világon, mint amennyi háború. És mégis, a pestisek és a háborúk az embereket mindig készületlenül találják.” Ez találó felütése annak a kérdéskörnek, hogy egy járvány a nyilvánvaló egészségügyi velejárók mellett drasztikus politikai, diplomáciai és akár hadügyi következményekkel is sújthat.

Bibliai járványok

Számos forrás megerősíti, hogy az ókori járványok, „dögvészek” egyik legkorábbi és legfontosabb feljegyzései a Bibliából származnak. Ezen belül is az egyik leghíresebb eset a Mózes 2. könyvében feljegyzett egyiptomi tíz csapás, amelynek a haszonállatokat érintő ötödik, és az emberi bőrön keléseket okozó hatodik csapása kapcsán vélik azt egyes kutatók, hogy az isteni büntetés talán vírus terjedése révén ment végbe, amiket akár a korábbi csapások során elterjedt rovarok is terjeszthettek. Nem véletlen, hogy az ókori pestist a hellén–római történetírás (pl.: Thuküdidész, Sztrabón) dél-egyiptomi, etiópiai, illetve núbiai eredetűnek vélte.

Bár az eseménysor tekintetében az archeológia eleddig nem sok segítséget nyújtott, a csapások eredménye a Szentírás beszámolója szerint igen komoly politikai fordulat: Egyiptom újbirodalmi civilizációjának átmeneti, de súlyos válsága, és az izraeliták rabszolgaságból való felszabadulása. Közvetlenül vezetett a héberek kánaáni honfoglalásához és államuk megalapításához a később Szentföldként elhíresült kelet-mediterráneumi vidéken.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!