hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Apollo nyilai

Már az ókorban számos hatalomnak kellett megküzdenie kisebb-nagyobb intenzitású járványokkal, amik nem ritkán teljesen átírták egy adott város, nép vagy hadjárat történelmét. A mai helyzet fényében érdemes áttekinteni, milyen politikai következményekkel jártak korábbi korok ragályai.

Kórszellem

Yuval Noah Harari sztártörténész 2020-ban publikált a Financial Timesban egy írást, amelyre e helyen reflektálok. Talán nem véletlen, hogy figyelmem a szerzőre és írására vetődött ismét egy pillanatra. Épp a napokban olvastam újra Jézusnak a Hegyi beszédben hozzánk intézett felszólítását, amely a Szent Pál Akadémia találó fordításában így szól: „Tartsátok szemmel a hamis prófétákat, akik báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok.” (Máté 7:15) (2020.04.03.)

Belföld

Mi van a felszín alatt?

Lapzártakor még nem lehet biztosra venni, hogy a magyar hatóságok és a hősiesen küzdő egészségügyi dolgozók ellenőrzés alatt tudják-e tartani a hazánkban is tomboló koronavírus-járványt. A felszínen zajló rutinszerű iszapbirkózás talán elfeledteti, de az ország a jelek szerint éretten és fegyelmezetten várja a járvány következő, tömeges megbetegedésekkel fenyegető szakaszát.

Hit és értékek

Mit hoz a globális sabbat?

A koronavírus-járvány kapcsán tapasztalt lelassulás az élet minden területén érezteti a hatását. Vajon ez csak kényszerű leállás, amikor meg vagyunk fosztva a szabad mozgástól, megszokott és hasznos tevékenységeinktől, vagy lehet valamilyen pozitív hatása is az életünkre? – kérdezhetjük. Lesz-e globális sabbat, teljes és tudatos megpihenés?

Hogyan reagáltak a világvallások a járványra?

Súlyos kihívás elé állította a koronavírus-járvány az egyházakat. A korlátozások miatt mindenütt megszűnt a közösségi élet, elnéptelenedtek a vallási központok. Míg a felekezetek nagy többsége – ha nem is azonnal – követi a hatóságok rendelkezéseit, vannak kivételek mindegyik világvallás követői között.

HÁTTÉR

Felhagytak addigi életmódjukkal

Hiába szivárgott be a kommunista titkos­szolgálat a budaörsi házban összegyűlő hívők közé, a hatóságok nem tudtak mit kezdeni a ‘80-as években robbanásszerűen gyarapodó gyülekezettel.

A tovább élő fekete március

Márciusban volt harminc éve, hogy a megvezetett román tömeg békés magyar tüntetőkre támadt Marosvásárhelyen. A történteket ma is kérdőjelek sora övezi, az azonban biztos, hogy hiba lenne az öt halálos áldozatot követelő eseményeket etnikai kérdéssé redukálni.

Szabadulás a gettóból

„A mostani karantén idején egyesek a vészkorszakra asszociálnak, de meg kell, hogy nyugtassam õket: a mai helyzetnek semmi köze sincs a csillagos ház vagy a háború borzalmaihoz, sem ahhoz a fajta halál­félelemhez, amit mi akkor átéltünk.”

KÁVÉSZÜNET

Lehetőségünk van változni és változtatni

Napjainkban tömegeknek kell bizonytalan idõre magukra zárni az ajtót – hogy ezt miként kezeljük, egyáltalán nem mellékes. Mit tehetnek azok, akik egyedül maradtak otthon? Kihez fordulhatnak segítségért a szorongással küzdõk? Miben tud még ilyenkor is segíteni a nagyi? Ujpál Zsófia pszichológussal beszélgettünk.

Minden döntésem a hiten alapszik

Amikor fiatal egyetemistaként hazánkba érkezett, talán még nem gondolta, hogy egy egész ország fogadja majd szívébe, és övé lesz Magyarország egyik legjobb olasz étterme. Azóta sok mindenen ment keresztül. Kezdetekrõl, küzdelmekrõl, sikerekrõl, és tanulságokról beszélgettünk vele.

Forrás a sivatagban

A COVID-19 életünkre gyakorolt hatásait már érezzük a pénztárcánkon, a világjárvány gazdasági következ­ményei egyelőre végeláthatatlanok. Ám A nehézségek ellenére nincs borítékolva a csőd: új cikksorozatunkban az elmúlt 100 év gazdasági válságai alatt elért üzleti sikereket vesszük górcső alá.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!