hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forrás a sivatagban
A nagy gazdasági depresszió (Válságálló sikersztorik 1.)
Forrás a sivatagban

AP

2020. 04. 20.
A COVID-19 életünkre gyakorolt hatásait már érezzük a pénztárcánkon, a világjárvány gazdasági következ­ményei egyelőre végeláthatatlanok. Ám A nehézségek ellenére nincs borítékolva a csőd: új cikksorozatunkban az elmúlt 100 év gazdasági válságai alatt elért üzleti sikereket vesszük górcső alá.

A mai napig senki sem tudja pontosan, hogy mi okozta 1929. október 24-én a New York-i tőzsdén jelentkezett eladási lázat, melynek következtében heteken belül az USA 2%-os munkanélküli rátája hirtelen 25 százalékra ugrott. A körülményeket tovább súlyosbította a drasztikus túltermelés, illetve, hogy az első világháború után rengeteg ország függött az Egyesült Államok rövid lejáratú kölcsöneitől, így a válság a világ minden tájára begyűrűzött.

A kialakult helyzet orvoslásában fontos szerepet tulajdonítanak Franklin D. Roosevelt demokrata politikusnak, aki New Deal elnevezésű programjával állította talpra a gazdaságot. A csomag számos olyan elemet tartalmazott, ami a mai napig meghatározza az USA szociális és gazdaságpolitikáját: prioritásként szerepelt a munkahelyteremtés – ebben az időszakban valósult meg többek között a New York-i LaGuardia repülőtér és a San Franciscó-i Golden Gate híd felépítése – de segéllyel támogatták a munkanélkülieket és a nyugdíjasokat is. Emellett a munkakörülményeket igyekeztek minél emberségesebbé tenni: megjelent a minimálbér és a 40 órás munkahét fogalma, a gyermekmunkát pedig eltörölték. Roosevelt politikai és gazdasági tehetségét jól mutatja, hogy négyszer is elnöknek választották: 1933-tól egészen 1945-ben bekövetkezett haláláig ő vezette az Amerikai Egyesült Államokat. 1947-től az amerikai alkotmányban kiegészítésként szerepel, hogy egy személy legfeljebb két ciklusban töltheti be az elnöki pozíciót, így Roosevelt lett az USA történelmének legtovább regnáló vezetője.

Briliáns marketingés igény­teremtés – General Motors

Ebben az időszakban vált a járműipar a gazdaság meghatározó tényezőjévé, és bár az autóipar fellendüléséről legtöbbeknek Henry Ford T-modellje jut elsőként eszébe; a nagy világgazdasági válság autóipari győztese mégis az Alfred Sloan vezette General Motors volt, aki merőben más piaci gondolkozásmóddal bírt, mint legnagyobb riválisa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!