hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forrás a sivatagban
A nagy gazdasági depresszió (Válságálló sikersztorik 1.)
Forrás a sivatagban

AP

2020. 04. 20.
A COVID-19 életünkre gyakorolt hatásait már érezzük a pénztárcánkon, a világjárvány gazdasági következ­ményei egyelőre végeláthatatlanok. Ám A nehézségek ellenére nincs borítékolva a csőd: új cikksorozatunkban az elmúlt 100 év gazdasági válságai alatt elért üzleti sikereket vesszük górcső alá.

A mai napig senki sem tudja pontosan, hogy mi okozta 1929. október 24-én a New York-i tőzsdén jelentkezett eladási lázat, melynek következtében heteken belül az USA 2%-os munkanélküli rátája hirtelen 25 százalékra ugrott. A körülményeket tovább súlyosbította a drasztikus túltermelés, illetve, hogy az első világháború után rengeteg ország függött az Egyesült Államok rövid lejáratú kölcsöneitől, így a válság a világ minden tájára begyűrűzött.

A kialakult helyzet orvoslásában fontos szerepet tulajdonítanak Franklin D. Roosevelt demokrata politikusnak, aki New Deal elnevezésű programjával állította talpra a gazdaságot. A csomag számos olyan elemet tartalmazott, ami a mai napig meghatározza az USA szociális és gazdaságpolitikáját: prioritásként szerepelt a munkahelyteremtés – ebben az időszakban valósult meg többek között a New York-i LaGuardia repülőtér és a San Franciscó-i Golden Gate híd felépítése – de segéllyel támogatták a munkanélkülieket és a nyugdíjasokat is. Emellett a munkakörülményeket igyekeztek minél emberségesebbé tenni: megjelent a minimálbér és a 40 órás munkahét fogalma, a gyermekmunkát pedig eltörölték. Roosevelt politikai és gazdasági tehetségét jól mutatja, hogy négyszer is elnöknek választották: 1933-tól egészen 1945-ben bekövetkezett haláláig ő vezette az Amerikai Egyesült Államokat. 1947-től az amerikai alkotmányban kiegészítésként szerepel, hogy egy személy legfeljebb két ciklusban töltheti be az elnöki pozíciót, így Roosevelt lett az USA történelmének legtovább regnáló vezetője.

Briliáns marketingés igény­teremtés – General Motors

Ebben az időszakban vált a járműipar a gazdaság meghatározó tényezőjévé, és bár az autóipar fellendüléséről legtöbbeknek Henry Ford T-modellje jut elsőként eszébe; a nagy világgazdasági válság autóipari győztese mégis az Alfred Sloan vezette General Motors volt, aki merőben más piaci gondolkozásmóddal bírt, mint legnagyobb riválisa.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!