hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabadulás a gettóból
A 88 éves Kemény Vera története
Szabadulás a gettóból

Fotó: Fortepan / Adományozó: Lissák Tivadar

2020. 04. 20.
„A mostani karantén idején egyesek a vészkorszakra asszociálnak, de meg kell, hogy nyugtassam õket: a mai helyzetnek semmi köze sincs a csillagos ház vagy a háború borzalmaihoz, sem ahhoz a fajta halál­félelemhez, amit mi akkor átéltünk.”

„A szüleim mindketten túlélték a holokausztot, ahogyan több nagybátyám és nagynéném is. Az átélt szörnyűségekről soha nem beszélt egyikük sem, a múlt fájdalmas emlékeit – legtöbb sorstársukhoz hasonlóan – egész életükben magukban hordozták” – meséli Kemény Vera, miközben bátorságot gyűjt ahhoz, hogy felidézze, min ment keresztül 1944-45-ben. Mint mondja, a mai napig elevenen él benne minden akkori pillanat, méghozzá pontosan úgy, ahogyan azt tizenhárom évesen átélte.

Nemcsak a holokauszt végének 75. évfordulója késztet minket beszélgetésre, hanem az a fajta általános tapasztalat is, miszerint a csöndet a túlélők harmadik generációja, a mostani unokák törik meg, akik – biztonságos távlatból – nagyon tudatosan kutatják a gyökereiket. Tehát van már kinek elmondani mindezt – kérdés, hogy van-e még, aki elmondja.

Kemény Vera 1931-ben született, és egyedüli gyerekként a Ferencvárosban élt a szüleivel egészen addig, míg a németek be nem vonultak Magyarországra. Édesapja vendéglátóipari segédként dolgozott, édesanyja varrást vállalt. „Engem a numerus clausus miatt nem vettek fel középiskolába, úgyhogy elvégeztem a 4 elemit, és a zsidó gimnáziumba mentem – a szüleim nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy én tanulhassak. Negyedikes voltam, amikor bevonultak a németek. Édesapámat elvitték munkaszolgálatra, mi meg édesanyámmal és a húgával együtt egy csillagos házba kellett, hogy költözzünk” – kezd bele a múlt felidézésébe az idős hölgy. (A fővárosi zsidók kötelesek voltak a számukra 1944-ben kényszerlakhelyül kijelölt épületekbe költözni, ahol egy családnak legfeljebb egy szoba jutott, és a kijárásukat is korlátozták. Később innen gyűjtötték össze őket a központi gettóba – a szerk.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!