hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karantén a világ körül
Magyar beszámolók a járványhelyzetről
Karantén a világ körül

Fotó: AP / Emilio Morenatti

2020. 04. 20.
Van, aki kísérleti nyúlnak érzi magát, más tárogatón ad erkélykoncertet, és olyanok is akadnak, akik igyekeznek kihasználni a megnövekedett szabadidőt. A világ különböző pontjain élő magyarokat kérdeztünk a karanténról.

Ausztrália
Magyar gógyi: fertőtlenítő pálinkából

„Befellegzett a soha véget nem érő ausztrál grillpartiknak, miután már a szabadban sem gyülekezhet kettőnél több ember” – mondta az Ausztráliában élő Attila. Az alapjaiban felhőtlen életmódot folytató ausztrálokat a tűzvész után fél éven belül másodszor teszi próbára az élet, olyannyira, hogy lezárták az államok közötti határokat, amire a spanyolnátha óta nem volt példa. Bár a boltokon kívül gyakorlatilag minden bezárt, az általános iskolák néhány kivételtől eltekintve egyelőre még nyitva vannak – 20 százalékos látogatottsággal – az egészségügyben és rendfenntartásban dolgozók gyerekei részére. Attila hozzátette: a Scott Morrison vezette konzervatív kormány 130 milliárd dolláros szociális programot hirdetett: minden egyes munkahely megtartásáért a bajba jutott cégek havi 3000 dollárt kapnak az államtól, a munkakörtől és ágazattól függetlenül. Egyelőre a kiutat a határok teljes lezárásában és a külföldről hazaérkezők hotelekben eltöltött 14 napos karanténjában látják, amit katonákkal ellenőriznek.

„Nekünk van egy magyar csárdánk itt, aminek Korona a neve, de már nem merem így felvenni a telefont, mert azonnal lerakják a vendégek. Egy darabig még nyitva voltunk, távirányítós autón szolgáltuk fel a pörköltet, hogy higiénikus legyen, de aztán bezártunk, és átálltunk kiszállításra” – mondta egy másik kint élő magyar. Családjuk a magyar termékeket továbbra is forgalmazza, apósa pedig elkezdett pálinkából fertőtlenítőt készíteni.

Új-Zéland
Nem a WC-papír fogyott

„Az országos karantént nálunk azzal harangozták be, hogy az életbe lépés pillanatától 30-40 napig ott és azokkal az emberekkel kell majd egy helyen maradnunk, ahol és akikkel vagyunk. Ez elég szigorúan hangzik, de így van esély a járvány terjedési görbéjének kisimítására” – számolt be a Heteknek egy Új-Zélandon élő fiatal magyar házaspár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!