hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi van a felszín alatt?
Így változtatja meg a koronavírus-járvány Magyarországot
Mi van a felszín alatt?

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

2020. 04. 20.
Lapzártakor még nem lehet biztosra venni, hogy a magyar hatóságok és a hősiesen küzdő egészségügyi dolgozók ellenőrzés alatt tudják-e tartani a hazánkban is tomboló koronavírus-járványt. A felszínen zajló rutinszerű iszapbirkózás talán elfeledteti, de az ország a jelek szerint éretten és fegyelmezetten várja a járvány következő, tömeges megbetegedésekkel fenyegető szakaszát.

Lapunk megjelenésekor pontosan 30 napja, hogy hivatalosan megjelent a koronavírus Magyarországon. A két iráni diák betegsége óta a fertőzés megváltoztatta a mindennapi életünket és a po­litikát is.

A helyzet rendkívül furcsa. Orbán Viktor és kormánya szemmel láthatóan húzódozott attól, hogy a polgárok mindennapi életét befolyásoló, mondhatni jogaikat korlátozó intézkedéseket hozzon, miközben a baloldali ellenzék egy része az első magyarországi fertőzés pillanatától kezdve azonnali kijárási tilalmat, az iskolák és óvodák azonnali bezárását követelte a kormánytól.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta sorra hozták meg az állampolgárok közötti érintkezések számát fokozatosan korlátozó, a járvány miatt szükségessé vált intézkedéseket. Az operatív törzs múlt heti tájékoztatása szerint a közterület-használatot mintegy 60-70 százalékkal, Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja szerint a polgárok közötti kontaktusok számát viszont a tizedére sikerült csökkenteni az önkéntes otthonmaradásra vonatkozó kormányzati kéréssel, illetve a digitális oktatásra történő átállással és az óvodák / bölcsődék bezárására vonatkozó ajánlással. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!