hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felhagytak addigi életmódjukkal
Tanulmány a kommunista gépezet Hit Gyülekezetéhez való viszonyáról (Harmadik rész)
Felhagytak addigi életmódjukkal

Fotó: Szerôczei Róbert

2020. 04. 20.
Hiába szivárgott be a kommunista titkos­szolgálat a budaörsi házban összegyűlő hívők közé, a hatóságok nem tudtak mit kezdeni a ‘80-as években robbanásszerűen gyarapodó gyülekezettel.

Ilkei Csaba tudományos kutató eddig államtitokként kezelt ügynöki jelentésekből készített tanulmányában újabb adalékokkal szolgál a Hit Gyülekezete születésének és kezdeti éveinek körülményeiről. A sorozat első két részében a kommunista rendszer történelmi és kisegyházakhoz való viszonyáról írtunk.

Választaniuk kell, hova akarnak tartozni

1984. március 19-én „Rajnai” titkos megbízott jelenti, hogy egy budaörsi „szekta” februári összejövetelein vett részt a Debreceni Református Teológiai Akadémia és Gimnázium néhány tanulója, kiderült, hogy néhány gimnazista is járt ott, akiket P. László balatonfüredi lelkész ikerfiai: Levente és László szerveztek be. „Rajnai” hozzáteszi: „Az illegális szektánál megfordult embereket fogadalom köti, hogy nem mondják meg, hol van a szekta székhelye, ki a vezetője és mi történik az összejöveteleken.” Majd így folytatja: „Annyi mégis kiderült, hogy egy Németh Sándor nevű volt katolikus teológus a szekta vezetője. Összejöveteleiken »nyelveken szólás« és »gyógyítás« folyik. Egyben lemerítik azokat, akikre sikerül pszichésen hatni.” (A „lemerítik” kifejezés vélhetően a vízkeresztségre utal – a szerk.) A Teológiai Akadémia fegyelmi bizottsága foglalkozott az üggyel és az említett hallgatóktól írásbeli nyilatkozatot kért, hogy nem fogják többé látogatni a szekta összejöveteleit. Választaniuk kell, hova akarnak tartozni. De nem volt ilyen egyszerű a megoldás: „Nehezebb eset a gimnazistáké, akik közül a két fiú szüleik megrökönyödésére fanatikusan ragaszkodik a szektához. Fegyelmi ügyüket nehezíti, hogy érettségi előtt állnak.”

És hogy ki a rejtélyes „Rajnai”? Dr. K. Elemér, a Debreceni Református Teológiai Akadémia professzora, akit 1977. szeptember 22-én szervezett be Sz. Béla rendőr őrnagy a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályáról, hazafias alapon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!