hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gőg és a tagadás ára
A „civilizáció évszázadának” bukása és a járványok - járványok és politika 6.
A gőg és a tagadás ára

A „civilizáció évszázadának” bukása és a járványok - járványok és politika 6.(Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 05. 07.
Amikor a tudomány már azt hitte, mindent tud, új betegségek rengették meg a világ társadalmait. A spanyolnátha sokkja után a biofegyverkezés és a nemi betegségek korunk egyik legérzékenyebb politikai kérdésévé torzultak.

A spanyolnáthának már a neve is politikai nézeteltérés következménye.

A H1N1 influenzára azért ragadt ez a név, mert a háborúban semleges, ergo cenzúra alatt nem álló spanyol média elsőként számolt be róla, nem azért, mert onnan eredt a kór. (A nyomok Kínához vezetnek, mint majdnem minden más nagy járvány esetében is.) Viszont a környező, hadban álló államok készséggel fogták a spanyolokra a járványt, akik cserébe gyanakodni kezdtek szomszédjaikra, hogy talán szándékos fertőzésről van szó.

A „demokratikus” járvány

Az első világháború utolsó évében kitört járvány rosszabbkor nem is jöhetett volna. A háború addig példátlan áldozatszáma gyakorlatilag megtöbbszöröződött a ragály következtében, ami akár 500 millió embert is megfertőzhetett, és legalább a betegek tizedével végzett – ami inkább óvatos becslés, a merészebbek szerint akár a század háborúinak együttes áldozatszámát is felülmúlhatta a spanyolnátha (megközelítve a fekete halált).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!