hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy rendszerellenes barátság
Jesse Owens és Luz Long: fricska a faji felsőbbrendűségnek - Legendás barátságok 1. rész
Egy rendszerellenes barátság

Jesse Owens és Luz Long: fricska a faji felsőbbrendűségnek - Legendás barátságok 1. rész(Forrás: Entertainment One Films)

2020. 04. 29.
Egyike azoknak a barátságoknak, mely a történelembe is beírta magát, egy afroamerikai és egy német atléta között alakult ki. Apró adalék, hogy mindez Hitler orra előtt történt...

Az, hogy eltérő bőrszínűek kötnek barátságot, még önmagában nem lenne figyelemre méltó, viszont ez a kapcsolat az 1936-os berlini olimpián jött létre. Akkor, amikor Németország már jócskán át volt itatva a náci ideológia mérgével, és ez idő tájt az Egyesült Államok mindennapjaira is durván rányomta bélyegét a szegregáció. Hogy hogyan alakulhatott ki generációkon átívelő barátság egy „árja német” és egy színes bőrű sportoló között az olimpiai stadion kellős közepén, miközben a nézőtér és a kamerák árgus szemekkel követték minden mozdulatukat? Ennek jártunk utána cikksorozatunk első részében.

Rekordteljesítmény és szegregáció

Jesse Owens 1913. szeptember 12-én született az alabamai Oakville-ben. Már egészen fiatalon megmutatkozott a benne rejlő tehetség; ennek köszönhette, hogy a mélyszegénységből kiutat talált. A korabeli viszonyokat tekintve nem állt volna előtte túl fényes jövő egy tízgyermekes szegény fekete család legfiatalabb tagjaként; a futásnak köszönhetően azonban olyan ajtók nyíltak meg előtte, melyre kevés sorstársának adatott lehetőség. Egészen kicsi volt, amikor már kitűnt a tömegből: a játszótéren egyszerűen nem lehetett leállítani a futkározásban, és mindenkinél gyorsabb volt. A gimnáziumi évek alatt már államilag elismert futóként 100 és 200 yardos futásokon területi és állami rekordokat döntött egymás után.

Forrás: Entertainment One Films
A sportpályán nem számított, hogy ki fekete és ki fehér, teljesíteni kellett (Forrás: Entertainment One Films)

Eredményeinek köszönhetően az Ohio State Egyetemre nyert felvételt, ahol az atlétikaedző szinte azonnal felfigyelt rá. A normál életben mindenki a bőrszíne alapján viszonyult hozzá, azonban amikor rajtvonalhoz állt és futni kezdett, kevesebb mint tíz másodperc alatt az emberek figyelmét a bőrszínéről az eredményeire tudta irányítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!