hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fehér nő ide nem léphet be
Diplomáciai botrány és előítéletek: Seretse és Ruth kapcsolata // Legendás barátságok 3. rész
Fehér nő ide nem léphet be

Diplomáciai botrány és előítéletek: Seretse és Ruth kapcsolata // Legendás barátságok 3. rész (Forrás: BBC Films)

2020. 05. 14.
Sorozatunk harmadik epizódja egy házaspár történetét mutatja be, akik egyben egymás legszorosabb barátai is voltak. Esküvőjüket követően nem ünneplő vendégsereg, hanem két állam konzulátusának elítélő nyilatkozata, száműzés, atyai kitagadás, és egy felháborodott nép várt rájuk.

Ruth Williams csupán a nővérét kísérte el a Londoni Misszionárius Társaság táncestjére, de hogy ne legyen egyedül, bemutatták egy jóképű, színes bőrű joghallgatónak. Miután a magas, széles vállú fiatalemberről kiderült, hogy szintén jazzrajongó, Ruth tudta, hogy ismét találkozniuk kell majd, ezúttal lánytestvére nélkül. A fiatalember, Seretse hamar beleszeretett a lányba, elhívta sportmeccseire, neki mesélt először sikeres vizsgáiról, sőt még korcsolyázni is megpróbált a kedvéért, noha képtelen volt állva maradni a jégen. Ha valaki ekkor megkérdezi Ruthot, mit tud Seretséről, ennyit válaszol: jogot tanul, folyton mosolyog, és kiváló a modora. Csakhogy kapcsolatuk nem véletlenül haladt meglehetősen lassan: Seretse tudta, hogy nem vehet el akárkit feleségül.

Az 1940-es években botrányosnak számított egy vegyes kapcsolat: egy fehér nő, aki fekete férfival mutatkozott, nem volt többé méltó a társadalom tiszteletére. Ruth szüleinek barátai például átmentek a túloldalra, ha Seretsével látták a lányt, de a fiút nem csak ez tartotta bizonytalanságban. Nem titkolhatta azonban sokáig, hogy míg választottja gépírónőként dolgozott a Lloyd’s biztosítótársaságnál, ő egy afrikai ország trónjának várományosa volt.

Elmaradott térség – ígéretes trónörökös

Seretse Khama négyéves volt, mikor apja halálával ő lett Becsuánaföld következő uralkodója. A törzsi népektől nem meglepő módon az ő nevének is fontos jelentése volt: „az agyag, ami összeköt” kifejezést rejtő név emlékeztette az országot Seretse apjának és nagyapjának megbékélésére. A mai Botswana területének helyzete a jó emlékű III. Kgama törzsfő londoni közbenjárása hatására rendeződött 1885-ben, és a becsuánai törzsek brit protektorátusként viszonylagos békében élhettek a korona védelme alatt. A rendkívüli vízhiány azonban kezdte felemészteni a területet: a harmadik legszegényebb ország voltak, mindössze 12 km aszfaltozott úttal, oktatás és munkahelyek nélkül. Az országnak egy újabb erős, diplomatikus vezetőre volt szüksége, a fiatal fiút így tanulni küldték, míg nagybátyja, egyben gyámja és ügyintézője kormányozta a népet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!