hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Vírus nyomában erőszak

Míg globális szinten a vírus miatt Kína és Amerika között egy „új típusú hidegháború” alakult ki, addig transznacionális szinten biztonságpolitikai szakértők a terrorizmus veszélyének megnövekedésére és az új típusú veszélyekre, mint például kibertámadásokra hívják fel a figyelmet.

A koronavírus hozza el a készpénzmentes társadalmat?

A koronavírus a mindennapi rutinunk megváltoztatására kényszerített bennünket. A járvány gazdasági és társadalmi hatásairól jószerivel csak találgatásokat olvashatunk, amelyek talán egyetlen közös pontja, hogy a világ, amiben élünk, nem lesz már többé ugyanaz. Ezek közül a változások közül talán a készpénz visszaszorulása lesz az, amely a leginkább befolyásolhatja az életünket hosszú távon.

A pénz forradalma

Mint arról múlt heti számunkban írtunk, a világ pénzügyi rendszerének radikális átalakítására vonatkozó tervek már a koronavírus-járvány kitörése előtt nyilvánosan is megjelentek. Többek között erről beszélt Larry Fink, aki szerint a „pénzügyi világ alapvető újrafogalmazásának kezdetén vagyunk”. Mire számíthatunk?

Belföld

A koronavírus még sokáig itt lesz velünk

Fel kell készülni arra, hogy újra és újra fel fog bukkanni a koronavírus, különösen influenzaszezonban. Oltóanyag leghamarabb egy év múlva várható, ám az antivirális gyógyszereket illetően a Pécsi Tudományegyetem kutatói bizakodóak. Jakab Ferenc virológusprofesszorral, a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetőjével beszélgettünk.

Az utolsó luxustól a keménykedő plázákig

A kínai turisták idén még biztos nem térnek vissza Magyarországra, a turizmus jó, ha egy év múlva eléri a nulla szintet – a Balaton viszont idén még jobban felértékelődhet a magyarok szemében. A fővárosi ingatlanpiac hibernálódott, de magához fog térni, a plázákban lévő üzletek viszont durván megszenvedik a járványt. Gazdasági körkép, második rész.

Hit és értékek

Van Isten

„Azt mondja a balgatag az ő szívében: nincs Isten.” (Zsolt 14:1) Feltűnő, hogy a Zsoltáros szerint az ateista nem hitetlen, hanem balgatag, azaz ostoba, vagyis hamis állítása  mögött nem a szubjektivitás ellenőrizhetetlen tartományába eső – s így lezárhatatlan vitákat generáló – hitbeli kérdés, hanem objektíve kimutatható gondolkodási hiba áll.

HÁTTÉR

Így tanulunk félni

A pánikbetegség, a poszttraumás stressz és más pszichés betegségek kutatásában jelenthet óriási előrelépést egy magyar kutatócsoport kísérleti eredménye, amelyet a világ legrangosabb idegtudományi folyóirata, a Nature Neuroscience is publikált.

Egy bátor szellemű ember

Szászrégenből elindulva hamarosan föltűnnek a Kelemen havasok bércei. Mielőtt beérnénk Marosvécsre, a Kemény-Kastély bástyája jelzi, hogy itt található az erdélyi várak egyike. A rendszerváltás után visszakerült a Kemény család birtokába, bár elég romos állapotban.

Működött a hangkémia

A világ leghíresebb zenészei is sorra fejezték ki szomorúságukat annak kapcsán, hogy elhunyt Florian Schneider-Esleben. A 73 éves német zenész a szélesebb közvélemény előtt jószerivel ismeretlen volt – ám távozásával a popzene történetének valószínűleg legnagyobb hatású együttese, a Kraftwerk vesztette el egyik alapítóját.

KÁVÉSZÜNET

Szépségpraktikák Otthon

A koronavírus-járvány velejárójaként márciusban a szépségszalonok bezárták kapuikat, majd májusban nagy részük újranyitott. Ha még korainak tartanánk felkeresni kedvenc fodrászunkat vagy kozmetikusunkat – és a kreativitásra is nyitottak vagyunk-, házilag is készíthetünk szépítőszereket arc- és hajpakolás gyanánt.

Fehér nő ide nem léphet be

Sorozatunk harmadik epizódja egy házaspár történetét mutatja be, akik egyben egymás legszorosabb barátai is voltak. Esküvőjüket követően nem ünneplő vendégsereg, hanem két állam konzulátusának elítélő nyilatkozata, száműzés, atyai kitagadás, és egy felháborodott nép várt rájuk.

Gyerekbarát dalok

Gimnáziumi magyar tanára nagy löketet adott pályájához, alapító tagja az 50 éves Kaláka együttesnek, több gyermekdala már beépült az óvodai nevelésprogramba; az a célja, hogy szülõ-gyerek együtt énekeljen, és nagyon szeret kerékpározni. Egy fáradhatatlan művésszel beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!