hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vírus nyomában erőszak
Bűnözés, terror és háború jöhet a járvány után
Vírus nyomában erőszak

Bűnözés, terror és háború jöhet a járvány után(Fotó: AP / Sunday Alamba)

2020. 05. 14.
Míg globális szinten a vírus miatt Kína és Amerika között egy „új típusú hidegháború” alakult ki, addig transznacionális szinten biztonságpolitikai szakértők a terrorizmus veszélyének megnövekedésére és az új típusú veszélyekre, mint például kibertámadásokra hívják fel a figyelmet.

A nagyvárosok utcáinak kiürítésekor sokan úgy gondolták, hogy a koronavírus-járványnak legalább egy pozitív következménye lehet majd: az alacsony bűnözési ráta. A krízishelyzet azonban igen komplex kihívások elé állítja a világot.

Az EU-nak a terror mellett Kína és az USA új hidegháborújával is számolnia kell.

Latin-Amerikát például a koronavírus egy gazdasági és politikai konfliktusokkal mélyen terhelt, a szociális követelésekért folytatott tömegdemonstrációkra fókuszáló, befelé forduló pillanatban érte. A nicaraguai politikai válság épp enyhülni látszott, a kolumbiai drogkartellek működése ismét új lendületet vett, a stabilabb országokban pedig komoly belső ellentétek feszültek az ellenzéki és kormánypárti erők között. Venezuelában, ahol 2019 végére a gazdasági és politikai helyzet soha nem látott krízisbe került, a csökkenő olajkitermelés és a növekvő kivándorlás, a politikai patthelyzet, valamint az Egyesült Államok által bevezetett szankciók a Maduro-kormány helyzetét rontották, azonban az ellenzék a mobilizációs képességének hiányában a hatalmat ez idáig nem tudta átvenni. 2020 elején a trumpi kormányzat ráadásul Nicolas Madurót „narkoterrorizmussal” is megvádolta. A biztonsági és ellátási problémákat (pl. a politikai és humanitárius válság és a kolumbiai drogtermelés ügyét) a vírus néhány nap alatt elfedte, ez azonban természetesen csak átmeneti állapot és a mélyen gyökerező politikai problémák várhatóan a krízishelyzet feloldását követően újra napirendre kerülnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!