hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A koronavírus hozza el a készpénzmentes társadalmat?
A digitális jegybankpénz hódítása
A koronavírus hozza el a készpénzmentes társadalmat?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 14.
A koronavírus a mindennapi rutinunk megváltoztatására kényszerített bennünket. A járvány gazdasági és társadalmi hatásairól jószerivel csak találgatásokat olvashatunk, amelyek talán egyetlen közös pontja, hogy a világ, amiben élünk, nem lesz már többé ugyanaz. Ezek közül a változások közül talán a készpénz visszaszorulása lesz az, amely a leginkább befolyásolhatja az életünket hosszú távon.

A készpénzellenes lobbi már a koronavírus-járvány előtt is komoly támogatói bázist tudhatott maga mögött. A világ számos országának kormányai igyekeznek gátat szabni a készpénz széles körű használatának: Dániában vagy Izraelben például egyenesen hivatalos kormányzati narratíva erősíti meg a készpénzmentes társadalom iránti törekvést. Más országokban különféle szabályozásokkal

maximalizálták a készpénzes tranz­akciók összegét, Olaszországban például már magánszemélyek között is 1000 euró a készpénzes tranzakciók felső értékhatára. A készpénzfelvétel költségeinek megemelése szintén a digitális, ellenőrizhető fizetési módok felé tereli az embereket.

Harc a készpénz kiszorításáért

De mi is a probléma a készpénzzel? Amellett, hogy anonimitása lehetőséget ad a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására, valamint a feketegazdaságnak is a mozgatórugója, a készpénz kivezetésében üzleti lehetőség rejlik: a Big Data világában a tranzakciók során keletkező adatok feldolgozásával komoly üzleti haszonra lehet szert tenni – márpedig az anonimitást biztosító készpénz nem generál ilyen adatokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!