hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van Isten
Objektív elmélkedés karanténban
Van Isten

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 14.
„Azt mondja a balgatag az ő szívében: nincs Isten.” (Zsolt 14:1) Feltűnő, hogy a Zsoltáros szerint az ateista nem hitetlen, hanem balgatag, azaz ostoba, vagyis hamis állítása  mögött nem a szubjektivitás ellenőrizhetetlen tartományába eső – s így lezárhatatlan vitákat generáló – hitbeli kérdés, hanem objektíve kimutatható gondolkodási hiba áll.

Ez adta az ötletet Anselmus középkori filozófusnak, hogy Isten létezését logikai érveléssel próbálja bizonyítani ontológiai (lételméleti) istenérvében, kimutatva, hogy a „nincs Isten” állítás logikai ellentmondást tartalmaz, azaz képtelenség és ostobaság. Más szavakkal szólva: Isten létezése nemcsak szívünkkel hihető, hanem elménkkel tudható is.

Ez már akkor is számos keresztényt meghökkentett, akik gyanakodva fogadták érvelését, mondván: Pál apostol a hitet (pisztisz) a szívben helyezi el, nem az értelemben, a tudásban (gnószisz), és ha Isten létezését a tudás tárgyává tesszük a hité he­lyett/mellett, vajon nem fogja-e ez gyengíteni a hit jelentőségét az ember megigazulásában? Hiszen nem a tudás üdvözít, hanem a hit, azaz a bizalom.

Azonban Pál ezeken a helyeken nem Isten létezésével kapcsolatosan hangsúlyozza ezt, hanem a Jézus Krisztus megváltó halálába és feltámadásába vetett hittel összefüggésben, amelyben valóban a szívünkkel kell bíznunk (azaz a hit nem gondolkodás, hanem egy belső cselekvés: „rátámaszkodás” Istenre), nem (csak) eszünkkel. Isten létezésében azonban, mint Jakab mondja levelében, a „démonok is hisznek, és rettegnek”, ez tehát nem az üdvösséget és megigazulást hozó szívbeli bizalom értelmében hit (hiszen rettegnek), hanem egy olyan intuitív tudás, közvetlen belátás (Platónnál – akinek szobra ma is ott áll az athéni parlament előtt, lásd szemközti képünket – a hitet jelentő görög pisztisz szó elsősorban ezt jelenti!), amely kétségtelen bizonyossággal jár, de végeredményben a tudás tartományához tartozik, nem a bizalom ráhagyatkozásához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!