hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó polihisztor
Roger Scruton emlékezete
Az utolsó polihisztor

Forrás: Wikipédia / Pete Helme

2020. 04. 15.
Filozófus, borász, esztéta, operaíró, csak hogy néhányat említsünk Roger Scruton szakterületei közül. A gondolkodó hitt a nemzetállamok védelmében, s közben az EU-t az európai gondolat perverz megvalósításának tekintette. Európa utolsó józan hangjai közé tartozott.

Az angol filozófus konzervativizmusa bevallása szerint nem volt magától értetődő, „régimódi” gondolkodását a francia fővárosban sajátította el, méghozzá akkor, amikor az 1968-as diáktüntetések kellős közepén találta magát. A párizsi felfordulásban azt látta, hogy „elkényeztetett középosztálybeli babyboomerek” saját társaik autóit égették az utcákon, olyanokét, akiknek elvileg akkor éppen a védelmére keltek holmi képzeletbeli elnyomó burzsoá hatalom ellen. Scruton sokat kérdezősködött a tömegben, de csak marxista halandzsát kapott válaszul. Az eszeveszett és ideológiailag félresiklott, indokolatlanul dühös mozgalmat látva lett konzervatív; „Tudtam, hogy inkább megőrizni szeretném a dolgokat, semmint lerombolni.”

Alaptétele, hogy a forradalmi szocializmus alternatívája a konzervativizmus. Anglia úgymond legbalosabb periódusaiban is rendületlenül kiállt e világnézet mellett. Óvó figyelme a mi térségünket sem kerülte el.

Sokat időzött és tevékenykedett Közép-Kelet-Európában már a rendszerváltás előtt is. 1979-es lengyelországi és csehszlovákiai útjai során megdöbbenve tapasztalta a szocialista rendszer hazugságait, és komolyan hadat üzent e rendszereknek. Úgy találta, hogy a csehszlovák, a magyar és más, szovjetek által elnyomott társadalmakban ahhoz hasonló katakomba-kultúra alakult ki, mint a rómaiak által üldözött korai kereszténység körében. A ‘80-as évektől ezért földalatti akadémiai körök kiépítésén dolgozott a térségben, amiért később több állam, így a magyar is, magas kitüntetésekben részesítette. Douglas Murray konzervatív brit író, egyben Scruton egyik gondolati tanítványa, így emlékezett róla: „Ha Roger és kollégái baloldali professzorok lettek volna, akik szélsőjobboldali rezsimekbe hatolnak be Platónt és Arisztotelészt tanítani, akkor mára már számos hollywoodi mozi szólna róluk.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!