hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó polihisztor
Roger Scruton emlékezete
Az utolsó polihisztor

Forrás: Wikipédia / Pete Helme

2020. 04. 15.
Filozófus, borász, esztéta, operaíró, csak hogy néhányat említsünk Roger Scruton szakterületei közül. A gondolkodó hitt a nemzetállamok védelmében, s közben az EU-t az európai gondolat perverz megvalósításának tekintette. Európa utolsó józan hangjai közé tartozott.

Az angol filozófus konzervativizmusa bevallása szerint nem volt magától értetődő, „régimódi” gondolkodását a francia fővárosban sajátította el, méghozzá akkor, amikor az 1968-as diáktüntetések kellős közepén találta magát. A párizsi felfordulásban azt látta, hogy „elkényeztetett középosztálybeli babyboomerek” saját társaik autóit égették az utcákon, olyanokét, akiknek elvileg akkor éppen a védelmére keltek holmi képzeletbeli elnyomó burzsoá hatalom ellen. Scruton sokat kérdezősködött a tömegben, de csak marxista halandzsát kapott válaszul. Az eszeveszett és ideológiailag félresiklott, indokolatlanul dühös mozgalmat látva lett konzervatív; „Tudtam, hogy inkább megőrizni szeretném a dolgokat, semmint lerombolni.”

Alaptétele, hogy a forradalmi szocializmus alternatívája a konzervativizmus. Anglia úgymond legbalosabb periódusaiban is rendületlenül kiállt e világnézet mellett. Óvó figyelme a mi térségünket sem kerülte el.

Sokat időzött és tevékenykedett Közép-Kelet-Európában már a rendszerváltás előtt is. 1979-es lengyelországi és csehszlovákiai útjai során megdöbbenve tapasztalta a szocialista rendszer hazugságait, és komolyan hadat üzent e rendszereknek. Úgy találta, hogy a csehszlovák, a magyar és más, szovjetek által elnyomott társadalmakban ahhoz hasonló katakomba-kultúra alakult ki, mint a rómaiak által üldözött korai kereszténység körében. A ‘80-as évektől ezért földalatti akadémiai körök kiépítésén dolgozott a térségben, amiért később több állam, így a magyar is, magas kitüntetésekben részesítette. Douglas Murray konzervatív brit író, egyben Scruton egyik gondolati tanítványa, így emlékezett róla: „Ha Roger és kollégái baloldali professzorok lettek volna, akik szélsőjobboldali rezsimekbe hatolnak be Platónt és Arisztotelészt tanítani, akkor mára már számos hollywoodi mozi szólna róluk.”

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!