hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Az utolsó polihisztor

Filozófus, borász, esztéta, operaíró, csak hogy néhányat említsünk Roger Scruton szakterületei közül. A gondolkodó hitt a nemzetállamok védelmében, s közben az EU-t az európai gondolat perverz megvalósításának tekintette. Európa utolsó józan hangjai közé tartozott.

Vége az orosz télnek?

A hidegháborúban Amerika és a Szovjetunió ment ölre a világuralomért, mígnem az utóbbi hirtelen összeomlásával megszűnt a kétpólusú világ, és egyetlen szuperhatalom maradt. Ez most változni látszik.

Az elnök és emberei

1999 szilveszterén Jelcin leköszönt, és a kormányrudat Vlagyimir Putyinra bízta. A KGB utódszervezetéből varázs­ütésszerűen „előhúzott” utód 20 év után most úgy próbálja átalakítani a hatalmi egyensúlyt, hogy magát és országát is erősebb pozícióba vigye. nem ez lenne az első ilyen húzása.

Királyi lelépő

Nagy felbolydulást okozott Harry herceg és felesége, Meghan bejelentése, miszerint visszalépnek a brit királyi család „szenior” köreiből, és a jövőben anyagilag is függetlenedni akarnak. Felmerül a kérdés: mi az alkotmányos monarchiák jövője a modern demokráciák világában?

Belföld

Cigányúton az integráció

Évtizedek óta sem az állam, sem a társadalom nem tudja se „lenyelni”, se „kiköpni” a romakérdést. Ezen belül kiemelt kérdés az integráció – most éppen Gyöngyöspata kapcsán, ahol százmillió (!) forint kártérítést kellene fizetnie az önkormányzatnak azon roma családok RÉSZÉRE, akiknek gyermekeit elkülönítve tanították a helyi általános iskolában.

Orbán, Európa és Irán

A magyar diplomácia az utóbbi években bátrabban nyilvánult meg fontos nemzetközi ügyekben, sok esetben olyan kérdésekben is, amelyekben korábban inkább tartózkodóan viselkedett. Ilyen volt múlt héten az iráni helyzet is.

Célkeresztben is kitartanak

Továbbra is folytatják iraki szolgálatukat a magyar katonák, bár a küldetés ma nyilvánvalóan több kockázattal jár, mint amikor 2015-ben, az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés kezdetén elindult.

Hit és értékek

Mikor kezdődött Jézus szolgálata?

A Biblia talán legjobban dokumentált történeti évszáma Keresztelő János szolgálatának a kezdete. Ennek az eseménynek – ami közvetlenül megelőzte Jézus nyilvános fellépését – a 2000. évfordulója minden bizonnyal a most kezdődő évtizedre esik.

HÁTTÉR

A globalizmus elefántja és a világválság

Legújabb jelentésében újabb globális eladósodási hullámra figyelmeztet a Világbank. Az elmúlt fél évszázadban ez már a negyedik ilyen jelenség, legutóbb a 2008-as válságot elõzte meg nagymértékû eladósodás.

Fatális tévedések

Teljes joggal háborodtak fel az irániak azon, hogy a Forradalmi Gárda Teherán közelében lelőtte az ukrán légitársaság utasszállító gépét, majd a hatóságok lendületes hazudozásba kezdtek a tragédiáról. Sajnos azonban sem a fatális tévedés, sem a tragédiát követő hazudozás nem példa nélküli.

Két pápa és a vatikáni „maffia”

Habár a Netflix három Oscar-jelölést begyűjtő filmje igyekszik tündérmeseként beállítani Ferenc pápa színre lépését, a valóságban titkos bíborosi lobbi­szervezetek évtizedes küzdelme juttatta az argentin jelöltet a katolikus egyház csúcsára.

A jó fej pápa meg a morcos másik

A két főpap közül az egyik ABBA-számot fütyül a Vatikán mosdójában, a másik egyedül vacsorázik. Az egyik rajong a fociért, a pápai kertben oregánót szagolgat, a másik Smetanát játszik a szalonjába húzódva. Az egyik elfogad bárkit, bármely állapotában, a másik bűnnek tartja az abortuszt és a homoszexualitást. Nem kétséges, melyik a médiaképesebb.

Miért halnak korán a magyar férfiak?

A szívinfarktus még mindig vezető halálok Európa-szerte. Bár 2000 óta mindenhol, így nálunk is csökkenő tendenciát mutat az effajta halálozások száma, régión belül is rosszak a mutatóink. Kiemelt időszakok az augusztus és az év vége, s különösen veszélyeztetettek a 40-59 éves férfiak.

KÁVÉSZÜNET

Az ötödik elem

Miként létezik, hogy minden idők legsikeresebb animációs filmje tocsog az újpogányság irányzataiban? Alkímia, panteizmus, animizmus, trollok, és a kőből készült óriások, úgy tűnik, megférnek a Disney-től már megszokott, lenyűgöző képi világ és a fülbemászó dallamok mellett. És úgy látszik,  igény is van rá.

Átrajzolt ételpiramis

A következő sorok nem a megfelelő tápanyagbevitelről, sokkal inkább a lassan vallássá növekvő élelmiszeripari  mizériáról fognak szólni. Ha ugyanis az ember nincs tisztában a „tudomány jelenlegi állásával” és az aktuális trendformáló tényezőkkel, könnyen páriává válhat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!