hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán, Európa és Irán
Egy nemzetközi sajtótájékoztató visszhangjáról
Orbán, Európa és Irán

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

2020. 04. 15.
A magyar diplomácia az utóbbi években bátrabban nyilvánult meg fontos nemzetközi ügyekben, sok esetben olyan kérdésekben is, amelyekben korábban inkább tartózkodóan viselkedett. Ilyen volt múlt héten az iráni helyzet is.

Példa erre az Európai Unió és az ENSZ Izrael-ellenes határozatai elleni (utóbbi esetben sajnos csak részleges) fellépés is, de a kormány Brexittel vagy éppen az amerikai külpolitikával kapcsolatos, egyre markánsabb különvéleménye ugyancsak.

Ennek ellenére meglepő, de örvendetes volt, hogy múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette, hogy a december végén, január elején felforrósodott amerikai–iráni konfliktus ügyében azt szeretné, ha az európai álláspont az amerikai–izraeli állásponthoz közelítene. Orbán Viktor konkretizálta is álláspontját: Magyarország nem szeretné, ha egyetlen, atomfegyverrel ma nem rendelkező ország is atomfegyverhez jutna.

Orbán Viktor ezt egyenesen „vörös vonalnak” nevezte, amivel pontosan ugyanazt a kifejezést használta, amit az izraeli kormány szokott Irán közel-keleti birodalomépítésével és fegyverkezésével kapcsolatban. A szíriai polgárháborúban egyébként semleges álláspontot elfoglaló Izrael a háború kezdetén egyértelművé tette, hogy számára prioritás a szomszédos országban tomboló polgárháborúban:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!