hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért halnak korán a magyar férfiak?
Az életmódunk nem, az ellátás viszont javult
Miért halnak korán a magyar férfiak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 15.
A szívinfarktus még mindig vezető halálok Európa-szerte. Bár 2000 óta mindenhol, így nálunk is csökkenő tendenciát mutat az effajta halálozások száma, régión belül is rosszak a mutatóink. Kiemelt időszakok az augusztus és az év vége, s különösen veszélyeztetettek a 40-59 éves férfiak.

„2012-ben a férfi elhunytak több mint ötöde 40–59 éves kora között vesztette életét, míg a nőknél minden tizedik tartozott ehhez a csoporthoz. A nemzetközi összehasonlítás jelzi, hogy hazánkban a 40–59 év közöttiek halandósági viszonyai továbbra is kritikusak. A 40 éves magyar férfiak várható élettartama (32,6 év) Közép-Kelet-Európában a legalacsonyabb” – írja Törőcsik Mária közgazdász Férfiegészség című tanulmányában.

Túlélésre koncentrálva

Bár a témáról kevés friss adat van, a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a KSH információi alapján a hazai 40 éves férfiak további várható élettartama tavaly is hasonló volt, azaz nem érte el a 33 évet. Nőknél ez az érték 39 év, ami európai viszonylatban szintén alacsony – összességében 5 évvel élünk kevesebbet az uniós átlagnál (ahol ez 80-81 év).

Különösen szembeötlő a magyarok nagyarányú korai – 60 év előtti – halálozási aránya mindkét nem esetében, de különösen a férfiaknál. Egy 40 éves férfinek 60 százalék esélye van arra, hogy megéri a 65. életévét, ami kétszerese az 1960-as évekbeli aránynak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!